UOČI GOSTOVANJA NA MALTI

"Vatreni" strahuju od sudije kojeg u njemačkoj zovu "div"

Najcrnja mrlja u karijeri Deniza Ajtekina ostala je nakon, po mnogima, kontroverznog suđenja na utakmici Barcelone i PSG-a

Ajtekin sudi duel Malte i Hrvatske. Arhiv

M. K.

10.11.2021

Fudbalska selekcija Hrvatske će posljednje dvije utakmice kvalifikacija za SP u Kataru odigrati u gostima protiv Malte, te u Splitu protiv Rusije, a u njima će pokušati ostvariti dvije pobjede za direktan plasman na SP.

Među hrvatskim navijačima i u hrvatskom taboru, nisu sa oduševljenjem primili informaciju o imenu glavnog sudije koji će dijeliti pravdu na Malti. Naime, ovu utakmicu sudit će njemački sudija Deniz Ajtekin (Aytekin), čiju su karijeru obilježile neke kontroverzne odluke na pojedinim mečevima, prenijeli su hrvatski mediji.

Ajtekin je sudio Hrvatskoj u junu kada je Dalićeva ekipa u pripremnoj utakmici protiv Belgije poražena s 1:0.

Ranije, u martu 2019. vodio je revanš osmine finala Evropske lige između Benfike i Dinama, nakon koje su u Dinamu imali dosta prigovora na suđenje. Dinamo je nakon produžetaka izgubio 0:3, a Ajtekin je u 104. minuti isključio igrača Dinama.

Najcrnja mrlja u karijeri ovog sudije ostala je nakon, po mnogima, kontroverznog suđenja na utakmici Barcelone i PSG-a u martu 2017, kada je pariški tim u onoj legendarnoj utakmici stigao u Barcelonu s pobjedom 4:0 iz Pariza, ali je u revanšu bilo 6:1 za katalonski sastav. Ajtekin je Barceloni dosudio dva penala, a u Parizu su bili bijesni i tvrdili su da je cijelu utakmicu "šiljio" za Katalonce.

Nijemci ga nazivaju "divom" jer je visok čak 197 centimetara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.