ENGLESKA

Premier liga odbila podržati humanitarnu akciju za beskućnike

Ne možemo svako udruženje podružati, poručili su čelnici lige

Detalj s utakmice između Junajteda i Liverpula. TWITTER

Piše: E. Ćosić

10.11.2021

- Premier liga svake godine prima veliki broj zahtjeva od strane raznih humanitarnih udruga, ali ne možemo ih sve podržati. No, klubovi svaki zasebno mogu podržavati humanitarne svrhe po vlastitom nahođenju, a mi ih u tome i podržavamo dok god su u skladu s pravilima Premier lige - objavio je glasnogovornik Premier lige.

Bivši engleski reprezentativac Gary Neville kritizirao je odluku Premier lige da odbije prikupljanje novca za beskućnike te je pozvao klubove da "snažno pritisnu" ligu da promijene odluku."Shelter" je objavio da pokreće kampanju "NoHomekit" (Bez domaćuh dresova), te su tako željeli potaknuti klubove i navijače da se odreknu domaćih dresova u znak potpore beskućnicima. Iz udruženja su tražili da se neiskorišteni potpisani dresovi domaće garniture daju na aukciju, a sve u svrhu prikupljanja sredstava za beskućnike.

- Vjerujemo kako dom znači sve. Želimo iskoristiti pozitivnu snagu fudbala ovoga Božića kako bismo podigli svijest o beskućnicima i što možemo učiniti kako bismo se borili protiv njega. Svi uključeni u kampanju '#NoHomeKit' mogu učiniti nešto posebno kako bi udružili čitavu fudbalsku zajednicu u borbi da svi imamo dom - rekao je direktor kampanje u "Shelteru" Osama Buta (Bhutta).

Iz Preimer lige su objavili kako svake godine dobijaju zahtjeve brojnih humanitarnih udruženja, te da ne mogu podržati svaku.

- Premier liga svake godine prima veliki broj zahtjeva od strane raznih humanitarnih udruženja, ali ne možemo ih sve podržati. Međutim, klubovi svaki zasebno mogu podržavati humanitarne svrhe po vlastitom nahođenju, a mi ih u tome i podržavamo dok god su u skladu s pravilima Premier lige - objavio je glasnogovornik lige.

Inače, nekadašnji engleski reprezentativac i bivši kapiten Mančester junajteda Geri Nevil (Gary Neville) kritikovao je odluku lige da ne podrži humanitarnu akciju, pa je pozvao klubove da "pritisnu" ligu da promijeni odluku, prenosi "24sata.hr".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.