KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL

Brazil se plasirao na SP

Prva južnoamerička ekipa koja je osigurala nastup u Kataru

Slavlje igrača Brazila nakon postignutog gola. AFP

A. V. / Fena

12.11.2021

Nogometna reprezentacija Brazila prva je južnoamerička ekipa koja je osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine.

Brazilci su u Sao Paulu pobijedili Kolumbiju s 1:0 (0:0), a prije toga Čile je u Asunsionu s 1:0 (0:0) bio bolji od  Paragvaja, i tako preuzeo četvrto mjesto na tabeli.

U Sao Paulu odlučujući pogodak za Brazil postigao je Lukas Paketa (Lucas Paqueta) u 72. minuti, nakon akcije koju su kreirali  Markinjoš (Marquinhos) i prva zvijezda Nejmar (Neymar). Brazilci su tako ostvarili 11. pobjedu u svom 12. nastupu u kvalifikacijama za plasman na završni turnir, čiji će domaćin sljedeće godine biti Katar.

Brazlici su pobjedu burno proslavili u svlačionici u kojoj su se vijorile zastave Katara i njihove države.

U kvalifikacijama neporaženi Brazil je do sada osvojio 34 boda, Argentina 25, a slijede Ekvador, Čile i Kolumbija. Na SP direktno će se plasirati četiri prvolasirane ekipe, a petu ekipu čekaju dodatne kvalifikacije sa predstavnikom Okeanije.

U ostalim susretima južnoameričkih kvalifikacija Ekvador je savladao Venecuelu s 1:0 (0:0) dok je Peru bio bolji od Bolivije sa 3:0 (3:0).

Selekcija Argentine danas gostuje u Montevideu kod Urugvaja, a sljedeće sedmice igra se veliki derbi između Brazila i Argentine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.