KVALIFIKACIJE ZA SP

"Zmajevi" igraju odlučujuće utakmice za baraž: Dani istine za selekciju Ivajla Peteva

Pobjeda nad Finskom imperativ, s “tricom” iz tog meča odgovarao bi nam i remi protiv Ukrajine

Petev, Gojak i Rahimić. NSBiH

Piše: A. Vatreš

13.11.2021

Pred reprezentacijom Bosne i Hercegovine su odlučujuće utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022., u kojima će tražiti plasman u baraž.


Jedna pobjeda

„Zmajevi“ će u subotu, 13. novembra, od 15 sati ugostiti selekciju Finske, a potom će tri dana kasnije (16. novembar) biti domaćini Ukrajini. Obje utakmice bit će odigrane na zeničkom stadionu Bilino polje, s punim kapacitetom tribina.

Naš tim posljednje dvije kvalifikacijske utakmice dočekuje kao četvrti u grupi D, sa sedam osvojenih bodova.

Upisali su izabranici Ivajla Peteva (Ivaylo) jednu pobjedu, četiri remija i jedan poraz.

Ta jedina pobjeda ostvarena je na gostovanju kod Kazahstana (0:2), remizirali smo u gostima s Finskom (2:2), Francuskom (1:1) i Ukrajinom (1:1), a kući protiv Kazahstana (2:2). Jedini poraz nanijeli su nam Francuzi na Grbavici, gdje je bilo 0:1.

Stanje na tabeli je takvo da za vodećom Francuskom zaostajemo pet, za trećeplasiranom Finskom jedan, a drugom Ukrajinom dva boda.

Prvo mjesto će, izgledno, osvojiti Francuzi, a nama preostaje borba za drugu poziciju i baraž, gdje nas sigurno vode dvije pobjede.

U baraž možemo i s četiri boda, pod uvjetom da pobijedimo Finsku i remiziramo s Ukrajinom, s obzirom na to da Finci u novembru, također, igraju dva meča.


Gol-razlika

Ukoliko bismo izgubili od Finske, ostali bismo bez šansi za drugo mjesto, a u slučaju remija protiv Finaca i pobjede protiv Ukrajine, onda bi Finska u posljednjem kolu morala pobijediti Francusku i tada bi odlučivala gol-razlika.

Ukrajina je u najtežoj situaciji s obzirom na to da će igrati samo jedan meč, i to protiv nas u Zenici, gdje će morati ići na pobjedu te se nadati da Finska ne dobije Francusku.

Treba napomenuti da u slučaju istog broja bodova na kraju odlučuje gol-razlika, a ne međusobni dueli.

„Zmajevi“ su u dosadašnjem toku kvalifikacija dali osam, a primili sedam golova. Prema gol-razlici smo bolji od Kazahstana (-7) i Finske (+0), izjednačeni s Ukrajinom (+1), a lošiji samo od Francuza (+5).

Kladionica Mozzart na pobjedu BiH daje kvotu 2,10, dok je kvota na pobjedu Finaca 3,90. Odigraj onlajn i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet sajtu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.