ČELZIJEV AS TRAGIČAR AZURA

Italija ostala bez direktnog plasmana na SP, sada su se svi prisjetili Žoržinjovog penala

Veznjak je u 90. minuti protiv Švicarske (1:1) poslao loptu visoko iznad gola

Raspadori tješi Žoržinja nakon promašaja. TWITTER

Piše: E. Ćosić

15.11.2021

Fudbalska reprezentacija Italije nije izborila direktan plasman na Svjetsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Kataru. Aktuelni evropski prvaci su se poskliznuli, naročito u posljednja dva kola kvalifikacija, te sa svega dva osvojena boda u mečevima protiv Švicarske (1:1) i Sjeverne Irske (0:0) idu u baraž.

"Azuri" će u dodatnim kvalifikacijama imati drugi priliku da se domognu Mundijala. Njima je direktan plasman i 1. mjesto u grupi C "ukrala" selekcija Švicarske. Švicarci su večeras pobijedili Bugarsku sa 4:0, te sa ukupnih 18 bodova, dva više od Italije, "čekirali" kartu za Katar.

Međutim, sve je moglo biti drugačije da je u pretposljednjem kolu Žoržinjo (Jorginho) realizirao jedanaesterac u 90. minuti utakmice između Italije i Švicarske (1:1). Čelzijev veznjak i reprezentativac Italije je inače odličan izvođač egzekutor najstrožijih kazni, ali se u Rimu poprilično obrukao.

Da je Žoržinjo bio precizan u petak, Italija bi sada slavila plasman na Svjetsko prvenstvo, jer bi "Azuri" sa 18 bodova bili prvi, dok bi Švicarska ostala drugoplasirana s bodom manje. 

Nije svejedno navijačima Italije, jer, bez obzira što je riječ o aktuelnim prvacima Evrope, postoji strah od neuspjeha u baražu. Podsjećanja radi, "Azuri" se nisu uspjeli plasirati u Rusiju, jer ih je u doigravanju eliminisala Švedska (1:0 i 0:0).

Penal Žoržinja možete pogledati na 3:25 videa u LINKU.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.