KVALIFIKACIJE ZA SP

BiH kvalifikacije okončala porazom od Ukrajine

Neuspješne kvalifikacije "Zmajeva" koji su osvojili svega sedam bodova

Piše: E. Ćosić

16.11.2021

Fotografije s večerašnjeg susreta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Fudbalska reprezentacija BiH je porazom okončala kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. „Zmajevi“ su večeras na Bilinom polju izgubili od selekcije Ukrajine rezultatom 2:0.

Gosti su bili pod imperativom pobjede što su pokazali od prvog zvižduka španskog sudije Mateu Lahoza. Međutim, odbrana naše selekcije je uspješno odolijevala u prvom dijelu. U finišu prvog poluvremena smo zaprijetili nekoliko puta, a najbolju priliku imao je Denis Hadžikadunić koji je nakon kornera Luke Menala pogodio stativu.

Ukrajinci su i u nastavku silovito napali, a do vodstva su stigli u 59. minuti kada je Oleksandr Zinčenko (Zinchenko) iz peterca neometan poslao loptu u mrežu Nikole Vasilja. 

U nastavku je bh. tim preuzeo inicijativu, ali u trenucima kada je visio gol gostiju, rezervista Artem Dovbik (Dovbyk) je istrčao kontru i riješio pitanje pobjednika.

Izabranici Ivajla Peteva (Ivaylo) su kvalifikacije završili na 4. mjestu grupe D. Francuska je izborila direktan plasman sa 18 osvojenih bodova, dok će u baraž Ukrajinci koji su osvojili bod više od Finske.

Finci su večeras zabilježili domaći poraz od „Trikolora“ (0:2).


Standings provided by SofaScore LiveScore

TOK MEČA 

90. - Kraj utakmice!

90. - Tri minute sudijske nadoknade.

87. - Kolosalna šansa za Dovbika! Namještao se napadač Ukrajine na šut, predriblao je i Vasilja, ali je loptu sa gol linije izbacio kapiten na današnjem meču Kovačević.

84. - Zinčenko je slabo šutirao iz dobre prilike, lopta je u naručju Vasilja.

80. - Kenan Kodro ulazi u igru umjesto Ermedina Demirovića.

79. - GOL! Sijevnula je kontra gostiju i rezervista Dovbik šalje Ukrajinu u baraž. U drugom meču ove grupe Francuska kao gost vodi protiv Francuske sa 2:0.

77. - Sjajna prilika za Prevljaka! Makazicama je pokušao, ali Buščan spašava Ukrajince. Golman gostiju je izbio loptu u korner.

75. - Dvostruka izmjena u gostujućem timu. Jaremčuk i Cigankov ustupaju svoja mjesta Dovbiku i Zubkova.

74. - Šansa za Ahmedhodžića! Nakon kornera Krunića, lopta je došla do našeg defanzivca, ali nije mogao bolje šutirati iz teške pozicije. Ostaje 0:1.

73. - Nalić dobro centrira, a u posljednjem trenutku defanzivac Ukrajine reaguju ispred Prevljaka. Timčik je spasio goste.

71. - Prevljak i Nalić ulaze u igru umjesto Menala i Hadžiahmetovića.

70. - Petev sprema nove izmjene, pored aut linije su Smail Prevljak i Adi Nalić.

69. - Pritisak naše reprezentacije u ovim trenucima. 

66. - Demirović i Zabarni su zaradili po žuti karton. 

64. - Dvostruka izmjena Ivajla Peteva. Cimirot i Krunić mijenjaju Gojaka i Prcića. 

58. - GOL! Ukrajina je napala i u drugom poluvremenu, a Zinčenko pogađa nakon što je dobio loptu u pat poziciji. Ukrajina vodi 1:0.

46. - Počelo je drugo poluvrijeme, nije bilo izmjena.

Zinčenko i Hadžiahmetović u borbi za loptu. NFSBIH

45. - Kraj prvog poluvremena!

45. - Najbolja šansa na utakmici do sada! Hadžikadunić je skočio nakon kornera i pogodio stativu, a Ukrajinci su uspjeli izbaciti loptu van šesnaesterca.

45. - Sami finiš prvog dijela, "Zmajevi" imaju još jedan udarac iz ugla.

36. - Demirović je izborio korner, čuje se podrška s tribina za "Zmajeve".

35. - Pritisak bh. tima u ovim trenucima, Ukrajinci ne mogu napraviti ništa.

27. - Dobra lopta Sanjina Prcića, ali Demirović nije uspio prihvatiti odličnu asistenciju veznjaka. I dalje čekamo na prvu pravu priliku za naš tim.

25. - Vasilj je sad odlično odbranio. Jaremčuk je izbio pred naš gol, ali je bh. golman dobro intervenisao.

23. - Ukrajinci su uspješno odbili napada naše reprezentacije. Nema promjene rezultata u Zenici.

17. - Bh. selekcija se opustila početnog pritiska Ukrajinaca. Napad kreće iz zadnje linije.

13. - Novi pokušaj gostiju. Sada je Zinčenko šutirao, ali reprezentativac Ukrajine nije bio precizan.

Pjanić na tribinama Bilinog polja. NFSBIH


6. - Opasna prilika za goste! Malinovski se odvažio na udarac s distance, ali na sreću nije bio precizan. Lopta je otišla pored gola.

1. - Počela je utakmica!

0. - Sudija je Španac Antonio Mateu Lahoz.

Tribine poluprazne. G. Šumar

Dobro došli na tekstualni prijenos posljednje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Bosne i Hercegovine i Ukrajine. 

Naša selekcija, nažalost, neće igrati na predstojećem Mundijalu, ali će izabranici Ivajla Peteva (Ivaylo) pokušati doći do pozitivnog rezultata. S druge strane, Ukrajincima su potrebna sva tri boda uz osluškivanje dešavanja s meča između Finske i Francuske.

Selektor bh. tima je napravio čak osam promjena u odnosu na susret s Finskom (1:3), pa će tako reprezentacija BiH utakmicu započeti u sastavu: Vasilj, Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Kovačević, Sušić, Prcić, Hadžiahmetović, Gojak, Stevanović, Demirović i Menalo.

S druge strane, Ukrajina će nastupiti u sastavu: Buščan, Matvilenko, Stepanenko, Zabarni, Sobol, Zinčenko, Malinovski, Timčik, Ciganbkov , Jaremčuk, Jarmolenko.


Standings provided by SofaScore LiveScore

Atmosfera u Zenici je kao da ne igra fudbalska reprezentacija BiH. Mali je broj bh. navijača koji će večeras gledati ovaj meč s tribina Bilinog polja. Kako javlja "Avazov" reporter s lica mjesta, ispred stadiona se prodaje deset karti za deset maraka. Što se tiče antigenskog testiranja, test je besplatan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.