REPREZENTACIJA

Šta čeka selektora Peteva u narednih 14 mjeseci: Lezi, hljebu, da te jedem

Reprezentacija BiH će prvu narednu kvalifikacionu utakmicu odigrati u martu 2023. godine

G. Šumar

Žrijeb kvalifikacija za Euro 2024. bit će obavljen 9. oktobra 2022. godine

Foto: NSBiH


Naš državni tim, nakon najlošijih kvalifikacija u historiji – za Mundijal 2022. godine u Kataru, narednu kvalifikacionu utakmicu odigrat će tek u martu 2023. godine kada počinje trka za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Liga nacije

Žrijeb za kvalifikacije za Euro 2024. bit će obavljen 9. oktobra 2022. godine u Frankfurtu.

- Žrijeb u Frankfurtu otvorit će sve puteve koji na kraju vode na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Želimo svim reprezentacijama sreću tako da na Euro 2024 dođu najbolji među nama, rekao je Filip Lam (Philipp Lahm), direktor turnira.

Do tada će „Zmajevi“ u junu i septembru 2022. godine odigrati utakmice Lige nacija (žrijeb 16. decembra), te revijalne, odnosno prijateljske utakmice, a dva mjeseca prije početka starta kvalifikacije za Euro 2022, selektoru Ivajlu Petevu (Ivaylo) isteći će dvogodišnji ugovor s Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine, koji je potpisao 27. januara 2021. godine.

Tim povodom jučer smo pokušali stupiti u kontakt s predsjednikom kuće bh. fudbala Vicom Zeljkovićem kako bi analizirali prethodni kvalifikacioni ciklus i dobili odgovor na pitanje ko će voditi naš državni tim u borbama za Euro 2024, ali nismo uspjeli.

  • Ivajlo Petev

    Ivajlo Petev

    Foto: NSBiH


Novi ugovor

Kako je ranije objavljeno iz NSBiH, mjesečna plaća selektora „Zmajeva“ je 15.000 eura, tako da će do kraja mandata zaraditi još 14 ličnih dohodaka, odnosno 210.000 eura. A nećemo odigrati nijednu kvalifikacionu utakmicu...

Bilo bi besmisleno da Petev odradi ugovor do kraja, a da onda dobijemo novog selektora koji ne bi imao vremena za uigravanje tima.

Euro 2024.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. bit će odigrane u periodu od marta do novembra 2023. godine. Iako još nema zvanične potvrde o formatu i sistemu kvalifikacija, 54 reprezentacije bi trebale raspoređene u deset kvalifikacionih grupa (Njemačka kao domaćin ima osigurano mjesto na završnom turniru).

Po dvije najbolje reprezentacije iz svake grupe direktno će se plasirati na Euro 2024., a preostala tri mjesta bit će popunjena kroz baraže u zavisnosti od rezultata u predstojećem izdanju Lige nacija.

Više o temi Ivaylo Petev

KOMENTAR DANA
Premalo za „tranjciku“
NA VRH

Podijeli članak na