PRISJETIO SE TOG PERIODA

Pečini je skaut koji je otkrio Modrića: Gledao sam ga u Bosni i šokirao me talentom

On je jedan od najzaslužnijih za transfer hrvatskog veznjaka iz Dinama u Totenhem 2008. godine

Pečini: Modrića zapazio dok je igrao za Zrinjski. AVAZ

E. Ćosić

19.11.2021

Nekadašnji Totenhemov skaut, a danas tehnički direktor Specije Rikardo Pečini (Riccardo Pecini) otkrio je zanimljivu priču kako je pronašao Luku Modrića. On je jedan od najzaslužnijih ljudi za transfer Modrića iz Dinama u Totenhem 2008. godine.



Bio je više nego upola mlađi od drugih igrača

Pičini se u razgovoru za "Goal.com" prisjetio perioda kada je skaudirao Modrića još u vremenu dok je on bio na posudbi u Zrinjskom.

- Bili smo ukupno trojica ili četvorica skauta u Totenhemu, puno smo radili i bili dobro organizirani pod sportskim direktorom Damienom Komolijem (Comolli), koji nam je izuzetno vjerovao. Takav model nam je omogućio da dovedemo igrače poput Luke Modrića i Dimitra Berbatova jer smo bili savršeno usklađeni - rekao je Pečini te otkrio kada je prvi put zapazio Modrića.

- Igrao je u Bosni, a ja sam ostao šokiran jer je bio tek beba, više nego upola mlađi od drugih igrača. Ali imao je izvanredan talent. Skautirali smo ga iduće dvije godine i s vremenom mu je postalo lakše igrati u ligi koja fizički nije laka za mlade igrače. Uskoro je postao reprezentativac i detaljno smo pratili njegovo putovanje i razvoj, ali od prvog dana bio sam uvjeren da sam vidio šampiona - govori italijanski skaut, koji je dodao kako su pregovori sa "Modrima" bili jako teški.

Nije bilo lako pregovarati sa Dinamom

- Komoli je sa mnom četiri ili pet puta išao gledati Modrića. Kad je došlo vrijeme za odluku, predsjednik Daniel Levi (Levy) i Komoli odradili su dobar posao uvjerivši Dinamo da nam ga proda jer s njim nije bilo lako pregovarati - otkrio je Pečini.

Dinamo je na kraju na ime obeštećenja Modrića zaradio oko 18 miliona eura. Sjajni hrvatski veznjak je na Vajt Hart Lejnu proveo četiri godine, a za londonske "Pijetlove" je odigao 127 utakmica i postigao je 13 golova. Klub je napustio u ljetnom prijelaznom roku 2012. godine, kada je za 40 miliona eura prešao u Real Madrid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.