ŠPANIJA

Real uzeo novi kredit za dovršetak Bernabeua

Dodatniz 225 miliona eura

Budući izgled Santiago Bernabeua. REAL MADRID CF

A. V.

20.11.2021

Glavna skupština španskog fudbalskog giganta Real Madrida odobrila je u subotu novi kredit od 225 miliona eura za završetak obnove stadiona Santiago Bernabeu.

Real Madrid će povećati svoje kreditno zaduženje kod JP Morgan i Bank of America, a prvobitni iznos, dogovoren 2019. godine, bio je 575 miliona eura.

Kredit je sada vrijedan 800 miliona eura s kamatom ispod dva posto i omogućit će klubu da napravi najmoderniji hibridni travnjak, koji se može pomaknuti pod zemlju u svojevrsni staklenik dubok 24 metra, kako bi se teren mogao koristiti za više namjena, za ostvarivanje dodatnog prihoda bez uništavanja travnjaka.

Predsjednik kluba Florentino Peres (Perez) rekao je skupštini da je to jedino rješenje koje je klub pronašao za očuvanje igrališta kako bi se stadion mogao pretvoriti iz čisto fudbalskog mjesta u cjelogodišnji centar događanja i atrakcija.

- Stadion Santiago Bernabeu bit će arhitektonska ikona i međunarodni avangardni simbol koji će postati jedno od najatraktivnijih mjesta u Madridu i Europi - rekao je, prenosi Hina.

Očekuje se da će taj projekt povećati prihode kluba samo od iznajmljivanja Bernabeua na 400 miliona eura godišnje sa sadašnjih 150 miliona eura, rekao je izvor iz kluba.

Real Madrid je u posljednjem desetljeću povećao svoje prihode sedam puta, a klub je 2020. završio s ukupnim viškom od 900.000 eura unatoč pandemiji COVID-19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.