UMRO U 61. GODINI ŽIVOTA

Danas prva godišnjica: Mnogi još nisu prebolili odlazak legendarnog Maradone

Povodom godišnjice Maradonine smrti utakmice argentinske lige počet će minutom šutnje

Italijanski majstori u Napulju su otkrili Maradoninu statuu. AFP

M. K.

25.11.2021

Prva godišnjica smrti legendarnog Argentinca Diega Armanda Maradone obilježava se danas u Argentini, ali i mnogim drugim dijelovima svijeta, pogotovo tamo gdje je Maradona živio, igrao, dolazio u posjetu ili na neki drugi način ostavio trag.

Maradona, koji je u Argentini i Napulju, gdje je proveo najslavnije trenutke svoje karijere, imao božanski status, preminuo je 25. novembra 2020. od srčanog udara, i to nekoliko sedmica nakon operacije uklanjanja ugruška na mozgu.

Legenda Boka Juniorsa, Barcelone i Napolija godinama se borio s ovisnošću o kokainu i alkoholu, a prije smrti imao je velikih problema sa srcem, jetrom i bubrezima. 

Iako je operacije ugruška protekla dobro, Maradoni su u bolnici dijagnosticirani znakovi apstinencijske krize zbog čega su ga prebacili u kliniku za odvikavanje u okolici Buenos Airesa. Liječenje je potom nastavio kod kuće gdje nedugo potom i preminuo. Mnogo se prašine diglo nakon Maradonine smrti, kružile su priče o njegovom lošem liječenju od strane doktora, ali i o njegovoj nedisciplini tokom terapija,a na kraju je sve završilo tako što je protiv doktora Leopolda Lukea (Luque), glavnog odgovornog za liječenje Maradone, podnesena tužba, a slučaj je još na sudu.



Građani Kalkute obilaze statuu Maradone. AFP

Povodom godišnjice Maradonine smrti utakmice argentinske lige počet će minutom šutnje, a igrači će na terenu napraviti formaciju u obliku broja 10 koji je Argentinac nosio na leđima tokom bogate karijere.

Pored toga argentinska fudbalska liga objavila je na internetu poruku: "Nedostajat ćeš nam dok smo živi".

Pored raznih obilježavanja godišnjice njegove smrti u Buenos Airesu, i u drugim mjestima bit će dosta simbolike povodom toga. 

Tako je u Napulju najavljeno otkrivanje  Maradoninog kipa, a njegova statua će biti prikazana i na utakmici Serije A između Napolija i Lacija narednog vikenda.

U Kalkuti, koju je Maradona nekoliko puta posjećivao, također je otkriven njegov kip čime su Indijci pokazali poštovanje prema ovom velikom fudbaleru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.