PROBLEMI BAVARACA

Uprava Bajerna i navijači u sukobu zbog sklapanja ugovora s kompanijom iz Katara

Nećemo dopustiti nezakonito glasanje! Sud u Minhenu donio je odluku da vaši prijedlozi nisu zakoniti, rekao je Majer

Pojavili su se sukobi i unutar rukovodsva Bajerna. Agencije

M. K.

26.11.2021

Na skupštini njemačkog velikana Bajernanastao je haos zbog sklapanja ugovora s katarskom aviokompanijom Qatar Airways.

Već od ranije je poznato da su navijači Bajerna bili protiv sklapanja sporazuma s kompanijama iz zemalja u kojima se krše ljudska prava.  Predstavnici navijača pozvali na ostavku predsjednika kluba Herberta Hainera.

Na glasanje je stavljen prijedlog "poistovjećivanja sa svjetski poznatim zakonom o ljudskim pravima", koji je usvojilo 77 posto birača s pravom glasa, ali nisu ga podržali članovi uprave kluba na čelu s predsjednikom Hainerom i izvršnim direktorom Oliverom Kanom (Kahn).

Kada su navijači htjeli staviti još jedan sličan prijedlog na glasanje, prekinuo ih je dopredsjednik kluba Diter Majer (Diether Maier) i dao oštar odgovor.

- Nećemo dopustiti nezakonito glasanje! Sud u Minhenu donio je odluku da vaši prijedlozi nisu zakoniti. Želite li i vi glasati za izbacivanje Audija s liste sponzora? Želite li glasati u kojim brojevima će igrači igrati? Kao klub uvijek smo otvoreni za raspravu, ali to mora biti potkrijepljeno činjenicama, rekao je Majer.

- Ovo je najgori događaj kojem sam svjedočio otkako sam povezan s Bajernom, rekao je bivši Bajernov predsjednik Uli Henes (Hooness), nakon čega je skupština konačno zaključena.

Inače, finansijski direktor kluba, Jan-Kristijan Dresen (Christian Dreesen), rekao je da je klub uspio ostvariti profit unatoč pandemiji, ali je procijenio da je pandemija donijela Bajernu i do 155 miliona eura dodatnih prihoda prošle sezone.

- Proračun nam se smanjio, ali ostvarili smo dobit u obje godine pandemije. To je postignuće kojem nema premca, rekao je Dresen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.