STRUČNJACI

Abdulah Ibraković za "Avaz": Naša reprezentacija nema kvalitet za Svjetsko prvenstvo

Mi smo s nekim malim, sitnim promjenama napravili velika očekivanja i naravno da u tom slučaju ostaneš razočaran, poručio trener Prištine

Ibraković: Problem je na terenu i u organizaciji. FACEBOOK

Piše: A. Vatreš

27.11.2021

Bh. fudbalski stručnjak Abdulah Ibraković (51) je posljednjih dana vrlo aktuelan u medijima, nakon što se prihvatio novog izazova i preuzeo klupu Prištine.

Ibraković je prethodno s dosta uspjeha radio u Austriji, gdje je vodio ekipu Kafenberga, a u razgovoru za “Dnevni avaz” otkrio je zašto se odlučio na promjenu.

Novi izazov

Nakon nekoliko poprilično uspješnih godina u Austriji, odlučili ste se na odlazak. Zbog čega? Je li vam trebao novi izazov?

- Upravo tako. Kod mene su stvari postale komforne. Nije bilo toliko motiva. Probudila se želja da idem u jedan drugi izazov i smatram da i ovdje nešto mogu postići – rekao je Ibraković.

Došli ste u Prištinu, aktuelnog prvaka Kosova. Šta vas je privuklo i koliko ste prije dolaska uopće znali o tamošnjem fudbalu?

- Privukla me ta situacija. Bili su prvaci, pa su malo zastali u toj nekoj priči. A što se tiče lige, ko god se bavi fudbalom poznaje sve lige, tako i ja poznajem ligu Kosova. Ako hoćete da malo bolje analizirate ligu, vidjet ćete da ona ima 10 klubova, da igraju četverokružno, da se tu kvalitet sabrao u nekoliko klubova. U Evropi su skoro svi igrali dosta uspješno. Te neke stva ri sa sportske strane gledano su opravdane. Jedini problem je što je liga manje medijski propraćena nego kod nas i inače generalno u Evropi. Ali iz dana u dan i oni ulažu u praćenje lige. Kosovski savez pravi jedan iskorak, u tom smislu sam i ja došao.

Kakve ste sebi ciljeve postavili?

- Situacija je takva da trenutno zaostajemo. Cilj je da pokušamo da se vratimo među tri-četiri ekipe koje izlaze u Evropu i naravno uvijek je cilj biti najbolji, nema tu neke velike filozofije. Pokušati što prije da se konsolidiramo i da ponovo napadnemo prvo mjesto.

Abdulah Ibraković. FACEBOOK

Strateški razvoj

Iza reprezentacije BiH su još jedne razočavarajuće kvalifikacije, statistički najgore u historiji. Kako ste vi vidjeli ovaj rezultat, koji je kod nas okarakteriziran kao veliki neuspjeh?

- Vidiš puno, ali ne vidiš glavno. Tako ja to vidim. Statistički da, ali postoje neki drugi suštinski problemi koji se moraju riješiti. Jedan strateški planiran razvoj ako ga već želimo i na koji način da se on napravi. Mislim da tu trebamo malo više da uložimo truda, znanja i volje. Volja je u ovom momentu najbitnija. Ne očekivati puno. Ono što sam ja rekao poslije imenovanja novog selektora je da “ako ideš u dućan s deset maraka, nemoj nositi veliku torbu”. Znači, prilagodi se tome, znaš da ne možeš ništa uzeti. Mi smo s nekim malim, sitnim promjenama napravili velika očekivanja i naravno da u tom slučaju ostaneš razočaran.

Mislite li da su trenutni rezultati reprezentacije odraz kvaliteta ili nečeg drugog, recimo nedovoljnog zalaganja igrača ili neozbiljnog odnosa prema državnom dresu, što smo mogli vidjeti u primjeru pojedinih igrača?

- Prvo je kvalitet. Mi nemamo kvaliteta za Svjetsko prvenstvo. To je jedna stvar. Možemo sad da se lažemo, ali mi imamo tri-četiri kvalitetna igrača. Ostalo je problem. Zato sam rekao da treba imati strategiju razvoja da ne bi sad došli u ovu situaciju da nemamo nadolazećih dvadesetak igrača koji mogu da konkuriraju za A selekciju. Tu su ti problemi. Što se tiče nezalaganja, nediscipline i takvih nekih odnosa, to je kod nas normalno. Mi kad izgubimo, onda tražimo neke druge probleme. U suštini, problem je na terenu i u organizaciji.

Mišljenje oko selektora Ivajla Peteva (Ivaylo) je podijeljeno. Iako je dočekan na nož, on je vremenom dobio podršku određenog dijela navijača. Mislite li da treba ostati i u narednom kvalifikacionom ciklusu ili je poslije ovog neuspjeha potrebno krenuti iznova?

- Što se tiče njega, on je sam dao odgovor na to pitanje. Kada je došao i dobio šansu rekao je “cijenite me po rezultatima”. Tako da ne bih ništa više tu dodao – zaključio je Ibraković.

Abdulah Ibraković. FACEBOOK

Premijer liga BiH se mora smanjiti

Prije odlaska u Austriju dugo godina ste pekli trenerski zanat u Premijer ligi BiH. Kruna napornog rada bio je angažman na mjestu sportskog direktora FK Sarajevo. Koliko se Premijer liga promijenila od godina kada ste vi bili tu i kako gledate na sadašnje stanje u bh. fudbalu?

- Dok sam bio u FK Sarajevo, mi smo bili u nekom zanosu. Imali smo neku priču. Željeli smo da budemo drugačiji i uspjeli smo u tome. Napravili smo ogromne iskorake u smislu Akademije i Trening kampa, ali i rezultatima... Ono što je sad generalno problem, ne samo Sarajeva, već i lige je da je sve manje i manje kvaliteta. Liga od 12 sigurno nas ne vodi ničemu. Puno je tu klubova koji ne mogu da izdrže niti finansijski niti takmičarski. Dakle, liga se mora smanjiti na 10 klubova, koncentrirati se kvalitet na tih 10 klubova i samim tim ćemo biti bolji i u Evropi. Ove godine nam Evropa ništa dobro nije donijela, štaviše, malo smo i nazadovali. To je jedna mala tragedija za nas. Očekujem da se iz ove godine izvuku pouke i da se više pozabavi organizacijom klubova – poručio je Ibraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.