LIČNOST SEDMICE

Dijamant sija punim sjajem

Džeko je golovima protiv Šahtara stigao do 50 pogodaka u evropskim takmičenjima i tako se našao na 19. mjestu liste najboljih strijelaca

Džeko: Igrač utakmice i uvršten u tim kola. Agencije

Piše: G. Šumar

28.11.2021

Bosanskohercegovački fudbalski as Edin Džeko (35) u srijedu je postigao dva gola za pobjedu Intera nad Šahtarom od 2:0 te tako osigurao plasman „Neroazurima“ u osminu finala Lige prvaka.


U timu kola

Dijamant je zbog toga proglašen igračem utakmice, uvršten je u tim kola, a UEFA ga je, također, nominirala za najboljeg igrača 5. kola evropske elite, zajedno s Pedrom Gonkalvešom (Goncalves) iz Sportinga, Sebastijanom Aleom (Sebastien Haller) iz Ajaksa i Emilom Forsbergom iz RB Lajpciga. Na kraju je izbor, ipak, pao na Gonkalveša, koji je, uz dva gola, imao i asistenciju.

Inače, Džeko je golovima protiv Šahtara stigao do 50 pogodaka u evropskim takmičenjima i se našao na 19. mjestu liste najboljih strijelaca evropskih takmičenja svih vremena.

Posebnu pažnju bh. asu u četvrtak je posvetio ugledni italijanski sportski magazin "La Gazzeta dello Sport", u kojem su ga opisali biranim riječima. Tako novinarka spomenutog lista ističe "kako je Džeko star 35 godina i osam mjeseci, a da djeluje kao da mu je tek 20", te "da je simbol istinskog profesionalca".


Posebnu pažnju bh. asu u četvrtak je posvetio ugledni italijanski sportski magazin "La Gazzeta dello Sport". Agencije

Veliki radnik

- On mnogo pazi na ishranu, trening te odmor, a uoči važnih utakmica, spava sam u sobi, kako ga ne bi uznemiravalo njegovo troje djece. Džeko govori pet jezika (italijanski, engleski, bosanski, njemački i češki, op. a.). Važnu ulogu u Edinovom životu imaju njegova supruga Amra i djeca. Jedna (Una, nazvana po rijeci u Bosni) ima skoro šest godina, Dani ima četiri, Dalia jednu godinu. Imaju i tri psa (Smoki, Rio i Tokyo), a dio porodice je i 18-godišnja Sofija, kćerka iz prethodnog Amrinog braka... - piše "Gazzeta" i ističe da je Džeko imao privatnu, kućnu teretanu u Rimu, što sada planira uvesti i u Milanu, te da nije slučajan podatak da, otkako je stigao u Italiju, u sezoni u prosjeku odigra 40 utakmica.

- Edin je preživio rat u Sarajevu, a jednog dana ga je tragičnog ishoda spasila intuicija njegove majke. Tada mali Edin, s drugarima je htio ići vani igrati fudbal, što njegova majka nije dopustila. Nešto kasnije tog dana na to mjesto pala je granata te su Edinovi prijatelji poginuli - piše italijanski list.


Iz lične karte

Edin Džeko rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Fudbalsku „abecedu“ naučio je u Željezničaru, a onda ga je lopta odvela u Teplice, posudbu u Usti, pa ponovo u Teplice, gdje je svojim golovima otvorio vrata Bundeslige i Volfsburga.

Uspon je nastavljen u Mančester sitiji, da bi ga fudbalski put potom odveo u Italiju. Romu je napustio kao treći strijelac u historiji kluba, a kao šlag na torti jedne bogate karijere došao je prelazak u minulom prijelaznom roku u slavni Inter, gdje je već postigao 10 golova, uz tri asistencije. Odigrao je ukupno 18 utakmica, a na terenu je proveo 1.268 minuta. Gol postiže svakih 127 minuta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.