NAJBOLJI IGRAČ SVIJETA

Mesi sedmi put u karijeri osvojio Zlatnu loptu

Večerašnje izdanje je ukupno 65. u kojem se proglašavaju najbolji individualci godine

Mesi: Rekorder po broju priznanja. twitter

E. Ćosić

29.11.2021

Najznačajnija individualna fudbalska nagrada "Zlatna lopta" večeras se u Parizu dodjeljuje prvi put nakon dvije godine. Ceremonija je počela u 18 sati u "Theatre du Chatelet".

Večerašnje izdanje je ukupno 65. u kojem se proglašavaju najbolji individualci godine. Prošle godine izbor za prestižnu nagradu koju dodeljuje „France football“ nije ni održan usljed pandemije koronavirusa.

Od 30 kandidata za Zlatnu loptu prvo su izvučeni fudbaleri od 11. do 30. mjesta.

Erling Haland (Haaland) je na 11. poziciji. Na 12. mjestu je Romelu Lukaku, a na 13. Đorđo Kjelini (Giorgio Chiellini), dok je na 14. poziciji Leonardo Bonući (Bonucci). Na 15. mjestu je Rahim Sterling (Raheem), a mjesto ispod je Nejmar (Neymar). Slijede Luis Suarez, Simon Kjer (Kjaer), Mejson Maunt (Mason Mount), a na 20. mjestu je Rijad Marez (Riyad Mahrez).

Na 21. mjestu su Bruno Fernandeš (Fernandes) i Lautaro Martinez. Slijede Hari Kejn (Harry Kane), Pedri, Fil Foden (Phil). Ruben Diaš (Dias), Džerard Moreno (Gerard) i Nikolo Barela (Nicolo Barella) dijele 26. mjesto, dok su na 29. poziciji Luka Modrić i Cezar Azpilikueta (Azpilicueta).

 

Nagradu za najboljeg napadača dobio je poljski reprezentativac i igrač Bajern Minhena Robert Levandovski (Lewandowski), dok je priznanje najboljeg mladog fudbalera završilo u rukama reprezentativca Španije i člana Barcelone Pedrija.

Na 10. mjestu je Đanluiđi Donaruma (Gianluigi Donarumma), dok je mjesto iznad Kilijan Mbape (Kylian Mbappe). Na 8. poziciji je Kevin De Brujne (De Bruyne), dok je Mohamed Salah odabran kao 7. najbolji fudbaler godine, a peterostruki osvajač Kristijano Ronaldo (Cristiano) je zauzeo 6. mjesto, kojem je to najgori plasman u posljednjih 11 godina.

Top 5 je načeo Ngolo Kante. Četvrti fudbaler godine je Karim Benzema, a na 3. mjestu se našao osvajač Evropskog prvenstva sa Italijom i Lige prvaka sa Čelzijem Žoržinjo (Jorginho).

Đanluiđi Donaruma je dobitnik nagrade za najboljeg golmana godine, koju je ugrabio ispred Čelzijevog Eduara Mendija (Mendy) i Atletikovog Jana Oblaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.