ZENICA

Hurem: Drago mi je što smo osvojili tri boda, sigurna sam da ćemo imati bolje rezultate u nastavku kvalifikacija

Jedini pogodak postigla je Maja Jelčić

Naš tim do prednosti dolazi u 36. minuti. NSBiH

Piše: G. Š.

30.11.2021

Ženska „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas Maltu sa 1:0, u  kvalifikacionom meču za Svjetsko prvenstvo koje će 2023. godine biti odigrano u Australiji i Novom Zelandu.

Gol odluke

Bh. tim, koji je ofanzivnije ušao u meč, prvu šansu je imao u 19. minuti, ali je lopta nakon šuta Milene Nikolić sa ivice kaznenog prostora otišla pored gola. Pokušala je i Dajana Spasojević sa distance deset minuta kasnije, a golmanica Malte Janice Xuereb skreće loptu u korner.

Bosna i Hercegovina do prednosti dolazi u 36. minuti. Nakon kornera koji je sa desne strane izvela Selma Kapetanović, u gužvi u šesnaestercu lopta se odbija do Maje Jelčić koja je precizna sa oko sedam metara za 1:0.

I u drugom poluvremenu terensku inicijativu imao je bh. tim, a prvu ozbiljniju priliku imala je Sofija Krajšumović u 60'. minuti. Naša krilna napadačica šutirala je iskosa sa desne strane, a Xuereb loptu skreće u korner. Nakon toga su i gošće zaprijetile u nekoliko navrata, a u 82. minuti Nikolić i Krajšumović pokušavaju iz povoljnih pozicija, međutim lopta se odbija u korner. Nakon udarca iz ugla pokušala je Jelčić sa desetak metara, ali je šutirala preko gola.

Dobre prilike imale su Jelčić i Marija Ana Milenković u 86. minuti, ali su se gošće još jednom odbranile. Minutu poslije Krajšumović pogađa prečku. Reprezentacija BiH kvalifikacije nastavlja u aprilu naredne godine utakmicama sa Azerbejdžanom i Crnom Gorom.

Tri boda

Naš tim je nastupio u sastavu: Envera Hasanbegović, Melisa Hasanbegović, Dajana Spasojević (55. Đula Velagić), Marija Ana Milinković, Milena Nikolić, Selma Kapetanović, Maja Jelčić (90+2. Nikolina Milović), Ena Taslidža (61. Minela Gačanica), Jelena Koprena (90+1. Ana Bojanić), Sofija Krajšumović, Gloria Slišković. Selektorka: Samira Hurem

- Naše igračice su pokazale kvalitet, ali veoma teško je igrati u ovo doba godine, kada su vremenski uslovi lošiji, što se odrazi i na teren, rekla je Samira Hurem i dodala:

- Sve to više odgovara ekipi koja se brani i čestitam našim igračicama na onom što su pokazale danas. Žao mi je što nismo postigli više golova, a i protivnice su imale svoje prilike. Ovo je mlad tim i logično je da tu bude i određenih grešaka. Drago mi je što smo osvojili tri boda, sigurna sam da ćemo imati bolje rezultate u nastavku kvalifikacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.