U 70. GODINI

Preminuo legendarni fudbaler Liverpula i Arsenala Rej Kenedi

Kenediju je poslije igračke karijere dijagnostikovana Parkinsonova bolest, s kojom se borio više od 30 godina

Kenedi: S Liverpulom osvojio pet naslova prvaka Engleske i tri u Evropi. twitter

E. Ćosić

30.11.2021

Legendarni engleski fudbaler Rej Kenedi (Ray Kennedy) preminuo je u 70. godini. Nekadašnji as Arsenala i Liverpula je bio jedan od najboljih igrača 70-ih i 80-ih godina u Engleskoj.

Igrao je na poziciji veznog igrača i napadača, a prošao je mlađe kategorije Port Vejla i Arsenala. Za "Topnike" je igrao igrao do 1974. godine, a zabilježio je 158 nastupa i 53 gola. Sa Arsenalom je osvojio duplu krunu u sezoni 1970/71, a bio je strijelac gola vrijednog titule prvaka, koji je postigao na gostovanju protiv Toitenhema.

Osvojio je i Kup Sajamskih gradova sa Arsenalom, što je jedan od rijetkih evropskih trofeja ovog londonskog kluba. Onda je Liverpul za njega 1974. godine platio tada rekordnih 200.000 funti. Za "Redse" je igrao osam godina, a na 393 utakmice je postigao 72 pogotka. Sa Liverpulom je osvojio pet titula prvaka Engleske, četiri Superkupa, tri Kupa evropskih prvaka, UEFA Kup i Superkup, te jedan trofej Liga kupa.

Za Englesku je odigrao 17 utakmica, a tri puta je pogodio za državni tim. Kenediju je poslije igračke karijere dijagnostikovana Parkinsonova bolest, s kojom se borio više od 30 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.