REPREZENTACIJA

Zlatan Bajramović za "Avaz": U Petevu ne treba tražiti krivca

Još imamo talenata, ali ne na tako visokom nivou kao što smo imali, kazao je nekadašnji “Zmaj”

A. Vatreš

Bajramović: Pjanić uvijek daje sve od sebe

Foto: FACEBOOK


U tandemu s Kristijanom Ajhnerom (Christian Eichner), bivši bh. reprezentativac Zlatan Bajramović (42) ove sezone radi vrlo dobar posao na klupi njemačkog drugoligaša Karlsruea, s kojim poslije 15 odigranih kola zauzima deveto mjesto popularne “Cvajte” s 21 osvojenim bodom, ali ne zaostaje mnogo za konkurentima.

Želje i mogućnosti

- Mi smo prezadovoljni. Voljeli bismo, naravno, uvijek više, ali želje i mogućnosti su dvije različite stvari. Nedostaje nam kvalitet, imamo i dosta problema s povredama. Borimo se na naš način s tim mogućnostima koje imamo i to je za sada uredu - rekao je Bajramović u razgovoru za “Dnevni avaz”.

- Pretposljednji smo u ligi što se tiče novca. Prošle godine smo bili bolji nego što smo trebali biti, tako da ne pucamo visoko. Glavni cilj je ostati u ligi, da se stabiliziramo, možda malo popravimo igru. Sretan sam zbog toga. Tu sam blizu svog doma, što je za mene najbitnije. Zadovoljan sam i saradnjom s glavnim trenerom - istakao je Bajramović, koji je nedavno produžio ugovor s ovim klubom do 2025. godine.

Okrenuo se potom reprezentaciji BiH, iza koje su još jedne neuspješne kvalifikacije.

- Očekivanja su bila veća. Mora se priznati da smo imali i dobrih igara gdje nismo osvajali bodove... Moglo je više, naročito protiv Kazahstana i Finske, koja nas je sada evidentno prestigla - istakao je Bajramović.

Osvrnuo se na uzroke lošeg rezultata.

- Ne bih sada nikoga izdvajao kao glavnog krivca. Siguran sam da selektor nije kriv, to nema veze s njim. Mislim da imamo dosta igrača koji nisu kvalitetni. Igraju oni u Evropi, sve to stoji, ali malo je onih koji su nivo Pjanića i Krunića. Još imamo talenata, ali ne na tako visokom nivou kao što smo imali - kazao je Bajramović.

  • Bajramović i Ajhner

    Bajramović i Ajhner

    Foto: FACEBOOK


Pogrešna očekivanja

Miralem Pjanić je u svemu ispao “žrtveno janje”, a Bajramović smatra da napadi na bh. veznjaka nisu opravdani jer javnost od njega ima pogrešna očekivanja.

- Znam Pjanu dugo vremena. On uvijek daje sve od sebe. Nije više tako mlad, a ranije je igrao s drugim “materijalom” nego što sad igra. Pjanić nije neko ko će da trči po čitavom terenu i „ganja“ igrače. To već znamo deset godina i to ne treba da očekujemo. On na svom nivou i svojim mogućnostima sve proba, a nekad se, naravno, desi i loša utakmica - objasnio je Bajramović.

On je za to da Ivajlo Petev (Ivaylo) ostane selektor.

- Ja sam uvijek za to da se trenerima pruži šansa. Mislim da su ga i igrači dosta dobro prihvatili. Trebamo pustiti čovjeka da radi. Nekad moramo biti i iskreni. Neke druge zemlje su nas prestigle, sada moramo nekako da se prilagodimo, a da ne očekujemo previše i da radimo na tome da naši igrači budu bolji, a ne da gledamo ko je bolji trener, a ko nije - zaključio je Bajramović.

Razgovor s Misimovićem

Bajramović je bio kandidat za stručni štab našeg državnog tima, ali nije postao njegov dio jer ga sadašnji klub nije pustio.

- Razgovarao sam s Misimovićem. Karlsrue me nije htio pustiti, jer smo u takvoj situaciji da nemamo alternative. Ja sam bio za to ako bih mogao raditi oboje, ali to nije bilo moguće - objasnio je Bajramović.

NA VRH

Podijeli članak na