STAV ORGANIZATORA

Homoseksualci dobrodošli na SP u Kataru

Moraju se ponašati prema zakonima

A. V.

Ilustracija

Foto: AGENCIJE


Džoš Kavaljo (Josh Cavallo) i svi ostali homoseksualci su dobrodošli na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, ali bi trebali izbjegavati javno iskazivanje naklonosti, kazao je direktor Organizacijskog odbora SP 2022 Naser Al Kater (Nasser al Khater), odgovarajući australskom fudbaleru i homoseksualcu koji je kazao "kako se boji ići u Katar" gdje homoseksualnost potencijalno može biti kažnjiva smrću. 

Al Kater, kojeg su intervjuirali CNN i Independent, govorio je o stanju ljudskih prava, s obzirom da se bliži Svjetsko prvenstvo, prvo koje će organizirati jedna muslimanska zemlja, prenosi Hina.

- Homoseksualci mogu doći u Katar kao i svaki drugi navijači, ali se moraju ponašati prema našim zakonima. Znamo da je Svjetsko prvenstvo moguća pozornica za prosvjede po tim pitanjima, ali nismo zabrinuti - zaključio je Al Kater.

Prema šerijatskom pravu, homoseksualnost je također kažnjiva smrću, ali udruge za ljudska prava ističu da nema dokaza o izricanju smrtnih kazni iz tog razloga.

Posljednjih dana, britanska udruga Kick It Out optužila je BeIn Sport, katarskog TV-emitera, za raspirivanje homofobije jer je pozvala fudbalere muslimanske vjere koji igraju u Premijer ligi da bojkotiraju sve inicijative vezane za homoseksualnost, koja je  "nespojiva" s islamom.

Više o temi Svjetsko prvenstvo 2022

NA VRH

Podijeli članak na