FK SARAJEVO

Krste Velkoski za “Avaz”: Nema napretka dok se neke stvari ne poprave

Nažalost, navikli smo da u ovom periodu godine igramo po kiši, snijegu i blatu, odnosno lošim terenim, ističe Makedonac

Velkoski na Pecari: Teren je bio u katastrofalnom stanju. jabuka tv

Piše: G. Šumar

1.12.2021

Kapiten FK Sarajevo Krste Velkoski (33) najavio je pobjedu bordo tima u derbiju Bosne i Hercegovine (Koševo, subota - 13 sati), kojim će biti spuštena zavjesa na prvi dio sezone.


Uvjeti za igru

- Nažalost, navikli smo se da u ovom periodu godine igramo po kiši, snijegu i blatu, odnosno lošim terenima - rekao je Velkoski za „Avaz“ i dodao:

- Nadam se da ćemo polusezonu završiti dobrim rezultatom. U posljednje vrijeme smo se malo zahuktali, što se kaže. Uhvatili smo neki ritam, ali, nažalost, nesretno smo izgubili u prošlom kolu u Širokom Brijegu. Šta je, tu je - moramo se okrenuti Veležu i probati se (iš)čupati iz ovoga. Onda slijedi zimska pauza, tokom koje će biti i vremena i prostora da se poprave neke stvari, naravno, uz dobre pripreme. Vjerujem da ćemo na proljeće biti puno, puno bolji.

Nedjeljna utakmica na Pecari pokazala je svu apsurdnost bh. fudbala - od katastrofalnog terena, do perfidnog suđenja Dragana Petrovića, koji je tokom cijelog meča “navlačio” za Široki Brijeg.

- Sto puta smo rekli da nema napretka dok se to ne popravi. Navijači traže iskorak u Evropi, naravno - shvatam ih, ali zbog toga što ste spomenuli, godinama tapkamo u mjestu. Ipak, u posljednjih sedam godina u BiH je napravljen samo jedan pravi teren - na Grbavici. Možemo mi pričati svašta, ali dok se to ne popravi, ne može se očekivati nikakav iskorak - kategoričan je kapiten bordo tima.

Državni timovi

Neizbježna tema je i reprezentativni fudbal.

- Moji Sjevernomakedonci su nastavili tamo gdje smo stali ljetos i plasirali se u baraž za SP. Ipak, mi smo u prethodnim kvalifikacijama dobili i jednu Njemačku (1:2, op. a.), a na Euru 2020 smo imali dobrih partija, ali, nažalost, nismo bili miljenici sreće. Sjeverna Makedonija ima veliki kvalitet - analizira Velkoski, koji je ljetos završio reprezentativnu karijeru.

- Žao mi je što sam se oprostio od reprezentacije, ali ja sam tu odluku donio prije Eura 2020, bez obzira na plasman. Mislim da sam u reprezentaciji dostigao maksimum. Naravno, i dalje sam uz nacionalni tim, ići ću da ga podržim u baražu za SP protiv Italije, u gostima - dodaje.

Ističe da je šteta što reprezentacija BiH nije, također, došla do baraža.

- U posljednjim utakmicama protiv Finske i Ukrajine sreća nije bila na našoj strani. Također, na konačan rezultat utjecalo je i nekoliko drugih faktora. Naprimjer, Edin Džeko je bio povrijeđen, a on je pola ekipe, kako se to kaže. Kad na terenu imaš takvog igrača, drugačije se ponašaju i protivnici i saigrači. Nažalost, sve je proces, ništa ne može preko noći. BiH ima dobar igrački kadar za dobar tim, samo se sve treba poklopiti, uz malo sreće, za željeni rezultat. Bh. tim može puno bolje - zaključio je Velkoski.

Velkoski: Nismo bili na našem nivou. Arhiva

Popravni ispiti

Bordo tim za liderom Zrinjskim zaostaje 17 bodova, što je, sigurno, prevelika prednost. Ipak, „Plemići“ nisu toliko bolji tim od Sarajeva.

- Slažem se, puno su pobjegli. Ne umanjujem uopće njihov rezultat, ali je činjenica da mi nismo bili na našem nivou. Također, oni su pobijedili i sve derbije, tako da su zasluženo tu gdje jesu - svaka im čast. A na nama je da se što bolje pripremimo i na proljeće popravimo neke stvari - rekao je Velkoski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.