PREMIJER LIGA BIH

11 razloga zbog kojih bi Goran Sablić trebao otići iz FK Sarajevo

Bordo tim je prvi dio sezone završio na četvrtom mjestu, a imao je najskuplji igrački kadar

Sablić: Zaustavio razvoj mladih igrača, otjerao (po)najbolje igrače.... FK Sarajevo

Piše: G. Šumar

7.12.2021

Šef stručnog štaba Sarajeva Goran Sablić nije podnio ostavku nakon katastrofalne polusezone na klupi bordo tima, tako da je sada na potezu koševska vlada.


Najskuplji tim

Tim povodom donosimo 11 razloga, a ima ih i više, zbog kojih hrvatski nogometni demagog nije zaslužio da vodi bordo tim na proljeće.

- Sarajevo nakon 19. kola, u nikad lošijoj Premijer ligi BiH, zaostaje 20 bodova za liderom Zrinjskim.

- Bordo tim trenutno nije na mjestu koje vodi u Evropu, što je za klub renome FK Sarajevo minimum.

- Najviše poraza (sedam) u jednoj polusezoni u poslijeratnoj historiji.

- Bordo tim je prvi dio sezone završio na četvrtom mjestu, a imao je najskuplji igrački kadar. Prema procjeni njemačkog Transfermarkta, tržišna vrijednost Sablićevih izabranika je 6,3 miliona eura, a prvoplasiranog Zrinjskog 5,55 miliona eura, drugoplasirane Tuzla City 4 miliona eura, a trećeplasiranog banjalučkog Borca 4,9 miliona eura.

- Sarajevo u prvom dijelu sezone, u prosjeku, nije uspjelo postići jedan gol po utakmici – 19 mečeva, 18 golova (Nemanja Bilbija je sam postigao 18 golova).

- Pored loših rezultata, šef stručnog štaba Sarajeva je zaustavio ili usporio razvoj Muharema Trake, Tarika Ramića, Dala Varešanović i ostalih koševskih klinaca koji su na pokazivali potencijal. Pa i golman Belmin Dizdarević je bio druga opcija iz samo Sabliću znanih razloga na startu sezone.

- Nije znao fizički spremiti ekipu, bez obzira na probleme s kojima se bordo tim susretao na početku sezone. Smiješne su izjave trenera u septembru ili oktobru da ekipa nije fizički spremna.

- Sarajevo je za minulih šest mjeseci odigralo samo dvije prijateljske utakmice, iako je igrački kadar pretrpio značajne promjene...


Goran Sablić. FK Sarajevo

Nema napretka

- Bordo tim pod Sablićevom komandom, kako je vrijeme prolazilo, nije pokazao nikakav napredak.

- Klub s Koševa nije poligon za eksperimente i učenje netalentiranih trenera. Svaka čast na igračkoj karijeri, ali razlika između igračke i trenerske karijere je velika.

- S Koševa je otjerao možda i dva (po)najbolja igrača Sarajeva - Tina Sven Sušića i Matijasa Fanima (Matthias), i tako – pored rezultata, eliminirao ili maksimalno umanjio zaradu od njihove prodaje.

Brukanje u Evropi

Pored katastrofalne premijerligaške sezone, klub s Koševa je minuloj polusezoni otvorio katastrofalnim porazom u 1. pretkolu Konferencijske lige od moldavskog Milsamija (0:0, 0:1). 

Svaki komentar je suvišan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.