INTERNACIONALCI

Samir Memišević iz Kine za "Avaz": Petev me je zvao da se vratim u reprezentaciju

Opet smo pokazali da nismo spremni za velike utakmice, kazao je stoper Hebeija

Memišević: Kineski fudbal je u velikoj krizi. FACEBOOK

Piše: A. Vatreš

8.12.2021

Bh. stoper Samir Memišević (28) od februara prošle godine nastupa u Kini za tamošnjeg superligaša Hebei, koji se u posljednje vrijeme, baš kao i ostali klubovi, suočava s velikim finansijskim problemima.

Ubrzani tempo

Bilo je govora i da će se klub ugasiti, te da će Memišević dobiti slobodne papire, ali su se u međuvremenu stvari privremeno stabilizirale i on će sa Hebeijem nastupiti u razigravanju za prvaka koje počinje ovog mjeseca.

- Finansijski problemi su pogodili klubove u Kini. Čitav svijet je bio stao zbog te korone. Moj klub je isto osjetio tu krizu i trenutno su svi klubovi u fazi prebacivanja s privatnog na državno. Hebei isto očekuje tu transformaciju i nadam se da će sve biti u redu. Ja sam trenutno u karantinu. Moj klub se okupio ovdje pored Gvangžua gdje ćemo mi igrati u tom „bubbleu“ i ja ću im se uskoro priključiti – otkrio je Memišević u razgovoru za „Avaz“.

Njega i njegov klub očekuje zgusnut raspored.

- Liga počinje 12. decembra i završava 4. januara. Sve ekipe imaju isti problem. Pokušat ću što bolje da se spremim. Opet ćemo igrati ubrzani tempo kako bi sve stigli završiti na vrijeme, što smo izgubili radi njihove reprezentacije. Bit će težak raspored. Igrat ćemo opet svaka tri dana kao što smo igrali u avgustu, ali jednostavno mi smo u grupi za šampiona i svoj cilj smo već ispunili. Igrat ćemo rastereećno pa ćemo vidjeti šta će to da nam donese – kazao je Memišević, koji se nije pokajao što je otišao u Kinu.

- Ni u najmanju ruku se nisam pokajao što sam došao ovdje. Smatram da sam i ovdje pokazao ono što znam. Jedan od pokazatelja je i zadnji mogući poziv u reprezentaciju. Nisam htio ništa o tome govoriti. Petev me je zvao i pitao me da li bih došao. Popričali smo i zaključili da ne bi bilo profesionalno da dolazim bez treninga i utakmica. Drago mi je, ipak, što su moje igre ostale zapažene i kod selektora i svih ljudi – istakao je Memišević.

Razočarali navijače

Pratio je posljednje nastupe naše reprezentacije, koja je doživjela neuspjeh u kvalifikacijama za SP.

- Mislim da smo, nažalost, opet pokazali da nismo spremni za velike utakmice. Mislim da kvalitet imamo, ali da ta atmosfera u ekipi nije bila dovoljno dobra, iako je to selektor Petev složio formacijski i iskoristio najbolje moguće igrače koje je imao. Ali opet smo pali na najvažnijem ispitu. Realno gledajući, ako ne možemo dobiti te utakmice i ne zaslužujemo da idemo na SP. Pali smo opet i u očima navijača, što je najgore. U to vrijeme sam bio u BiH i osjetio sam da se opet budi ta euforija oko reprezentacije, svi su željeli opet na utakmice, ali mi igrači smo ih opet razočarali – istakao je Memišević.

Memišević je posljednji put dio reprezentacije bio u novembru 2019. godine.

- Nisam bio u reprezentaciji od utakmice s Lihtenštajnom. Otkad sam otišao u Kinu, pogotovo zbog ovih karantinskih pravila i svega jednostavno i nije bilo moguće. Sada se otvorila šansa da budem pozvan za te septembarske utakmice. Međutim, ja sam svoje prvenstvo završio 15. avgusta i nije bilo realno da se priključim reprezentaciji tek početkom ili sredinom septembra bez grupnog treninga i utakmica.  Pričao sam sa selektorom fino i korektno, prvi put iskreno da sam popričao s nekim selektorom, što ranije nije bio slučaj u našoj reprezentaciji. Dogovorili smo se da ću svakako biti tu naredne godine ako bude šanse – zaključio je Memišević.

Povratak u Evropu

Memiševića ugovor s Hebeijem veže do decembra 2022. godine, a bilo je govora i da bi se mogao vratiti u Evropu.

- Bilo je dosta razgovora da li da se vratim u Evropu, ali gledajući s te finansijske strane, ni u Evropi ugovori nisu kao što su bili. Svi moramo gledati na svoju budućnost, tako da za sad ne razmatram tu opciju. Sada kada sam bio u Groningenu, svom bivšem klubu, svi su očekivali da se ja vraćam tamo, ali ja samo došao da pozdravim navijače, jer ranije nisam imao prilike zbog korone – otkrio je Memišević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.