STRUČNJACI

Husref Musemić pred žrijeb Lige prvaka: Daleko smo od Evrope

Svi nekako odoše - idu naprijed, a mi nikako da krenemo, konstatuje trener Tuzla Cityja

Musemić: Prijatna iznenađenja u Ligi prvaka su Lil i Salzburg. Arhiva

Piše: G. Šumar

13.12.2021

Šef stručnog štaba Tuzla Cityja Husref Musemić iznenađen je što u današnjem žrijebu osmine Lige prvaka neće biti kuglice sa natpisom Barcelona.


Atalanta i Barsa

- Pa i Atalante... Klub iz Bergama imao je meč loptu kod kuće, ali eto – poraženi su (Viljareal 2:3 – op.a.), podsjeća Musemić i dodaje:

- Gledao sam tu utakmicu, to je možda iznenađenje, ali to je sport. Šta znači pritisak kad morate pobijediti, a primite rani gol. Atalanta je onda igrala, ali i napravila puno grešaka koje obično ne prave.. No, kad nešto moraš, onda je to sasvim druga priča. S druge strane, prijatna iznenađenja su Lil, Salzburg... I „klubovi manjeg rejtinga“ došli su do nokaut faze.

Kada su u pitanju favoriti, jedan od naših najboljih fudbalskih stručnjaka – na prvu, tipuje na Mančester siti.

- Čisto sumnjam da PSG može otići do kraja, jedino da nešto spektakularno promijene na proljeće. Ali na osnovu do sada viđenog, čisto sumnjam, analizira Musemić.

Pored žrijeba nokaut faze Lige prvaka, danas je na programu i izvlačenje parova eliminacione faze Evropske i Konferencijske lige, gdje su se ponovo plasirale i naše komšije – Crvena zvezda, Dinamo Zagreb i Partizan.


Husref Musemić. Arhiva

Uspjeh komšija

- Svi nekako odoše - idu naprijed, a mi nikako da krenemo. Ne treba tu biti pametan. Zna se koliko ulaže Dinamo u zadnjih dvadesetak godine, pa Zvezda u posljednjih šest-sedam godina, premda je i ona dvije-tri godine bila u jako teškoj situaciji. U zadnje vrijeme vraća se i Partizan... Ništa to nije iznenađenje, oni ulažu, iako i oni igraju lige koje nisu ništa pretjerano kvalitetnije od naše. Ipak, to su klubovi koji su i ranije - u prethodnom periodu, imali to evropsko iskustvo, tako da nije to neko pretjerano iznenađenje.

Jeste prijatno iznenađenje to što je Dinamo u zadnjem kolu pobijedio (1:0) u Londonu Vest Hem koji ove godine igra jako dobro. Mislav Oršić je slične golove prošle godine postigao Totenhemu – leže mu klubovi iz glavnog grada Engleske – istakao je naš fudbalski stručnjak.

Jednostavno, „koliko para, toliko muzike“.

- Koliko uložite toliko u nekoj perspektivi možete očekivati da dobijete. Nažalost, mi smo još daleko od toga. U uslovima i na terenima na kojim mi igramo, ali i živimo, daleko je to od Evrope. Mi smo geografski u Evropi, ali fudbalski smo daleko od nje. Objektivno, realno – zaključio je Musemić.

Borba na dva fronta

Na pitanje šta ove sezone u Ligi prvaka može napraviti Inter našeg Edina Džeke, trener tuzlanskih “Građana” je odgovorio:

- Oni relativno dobro igraju u italijanskom prvenstvu, gore su – u borbi za sami vrh, ali Liga prvaka je nešto sasvim drugo. Puno se igra utakmica i pitanje je ko će na proljeće biti i zdrav i spreman za odluku na oba fronta, odnosno zahtjevne utakmice u svakom pogledu. Ako uporedimo ovaj Inter sa onim Konteovim od prošle godine, tu je to negdje. Iako su promijenili nekoliko igrača, igraju korektno. Simone Inzagi je zadržao isti sistem, kao što je igrao i Konte – sa tri igrača u zadnjoj liniji, te Džekom, Martinezom i Koreom, odnosno tri napadača. Inter igra napadački, završavaju napade sa pet igrača...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.