REPREZENTACIJA

Slobodan Janjuš iz floridske Tampe za “Avaz”: "Zmajevi" moraju promijeniti mentalitet

Također, mnogi naši igrači su istrošeni i treba nam „nova krv“, novi igrači, kaže popularni Čobo

Slobodan Janjuš. Arhiva

Piše: G. Šumar

16.12.2021

Legendarni golman Željezničara i Sarajeva Slobodan Čobo Janjuš (69), koji već tridesetak godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, u razgovoru za „Dnevni avaz“ najavio je prijateljsku utakmicu SAD - BiH (Los Anđeles, nedjelja, 2 sata prema našem vremenu).


Kvalitetna ekipa

- Iako je američka selekcija sastavljena samo od igrača iz domaće lige, iz MLS-a, to je, sigurno, veoma kvalitetan tim - rekao je Janjuš, kojeg smo dobili u njegovom domu u floridskoj Tampi.

Kako je dodao, SAD ima odličan tim.

- Jednostavno, selektor SAD želi provjeriti neke kvalitetne igrače, koji su vrlo brzi, nezgodni. Američki fudbaleri imaju isti mentalitet kao Nijemci, to ne treba zaboraviti... SAD ima super reprezentaciju, rade svih 90 minuta, bore se - istakao je.

S druge strane, Janjuš smatra da naši reprezentativci, odnosno reprezentacija mora promijeniti svoj mentalitet.

- Nije problem u kvalitetu igrača, problem je u mentalitetu. Da naši igrači imaju mentalitet Amerikanaca ili Zapada, daleko bi dogurali kao tim. Ipak, svi naši standardni reprezentativci igraju u inozemstvu, gdje pružaju dobre, sjajne partije. Međutim, kad dođu u reprezentaciju, nije to to. Ili se utope u tu našu sredinu - analizirao je Čobo.

Smatra da je vrijeme za korjenite promjene.

- Također, mnogi naši igrači su istrošeni i treba nam „nova krv“, novi igrači. Naš tim mora imati više trke, borbe i zalaganja. Svaki igrač kad igra za reprezentaciju, za našu lijepu Bosnu i Hercegovinu, jednostavno, mora dati sve od sebe - i posljednji atom snage - istakao je Janjuš.


Janjuš: Amerikanci imaju vrlo kvalitetan tim. Privatni album

Srbija i Hrvatska

Nakon novembarskih reprezentativnih utakmica Čobo je na društvenim mrežama napisao da bi utakmica Hrvatska - Rusija 1:0, koja je odigrana na vodom pokrivenom poljudskom terenu, trebala biti primjer našim reprezentativcima kako se bori za svoju državu.

- Hrvatska uvijek igra isto, osim kvaliteta koji imaju, tu su uvijek prisutni i velika borba, htijenje... Srbija je tek sad „progledala“, pod palicom Piksija Stojkovića, koji je promijenio način igre, zalaganje. A ranije ih je bilo tužno gledati - zaključio je Janjuš.

Ponovo sam stari Čobo

- Najsretniji sam što sam se konačno izborio s koronavirusom. S tom infekcijom prošao sam najgore stvari u svom životu, ali sad sam ponovo onaj stari Čobo - konstatira Janjuš.

Novi golman

Janjuš ističe da je ranije u svakom razgovoru promovirao golmana naše reprezentacije Ibrahima Šehića.

- Jednostavno, legao mi je kao golman. Dugo sam ga pratio, branio je sjajno... Međutim, on je već u godinama i tu treba da dođe novi, mlađi, perspektivniji golman, koji će zamijeniti Šehića. Tu je već Kenan Pirić, ali ne znam što selektor nikako ne zove Vladana Kovačevića, koji brani u Poljskoj. Baš mi je čudno što ga ne pozivaju, mlad je, dobar i treba dobiti šansu - rekao je Čobo i dodao:

- Dobar golman je onaj koji ti donosi bodove i koji te vadi kad tim pada. To su pravi golmani, koji ti donesu 10 bodova u polusezoni.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.