NOU KAMP

Postaje li Barcelona rob banaka i investicionih fondova

Vijest da su se Đoan Laporta i Mino Rajola sastali u Torinu kako bi razgovarali o mogućem transferu Erlinga Halanda (Haaland) na ljeto dobila je svoj nastavak

Đoan Laporta. Arhiva

G. Š. / Sport

16.12.2021

Kada je ljetos dogovorio pozajmicu vrijednu skoro 600.000.000 eura u banci "Goldman Saks", predsjednik Barcelone Đoan Laporta (Joan) je tvrdio da to čini kako bi sanirao štetu načinjenu za vrijeme pogubnog predsjedničkog mandata njegovog prethodnika Đosepa Marije Bartomeua (Josep Maria). 

Transfer Halanda

Kako vrijeme prolazi, Barceloni sve ozbiljnije prijeti da postane rob banaka i investicionih fondova, odnosno novčanih injekcija za koje se ne zna da li će moći da vrati.

Vijest da su se Đoan Laporta i Mino Rajola sastali u Torinu kako bi razgovarali o mogućem transferu Erlinga Halanda (Haaland) na ljeto dobila je svoj nastavak. Iberijskim poluostrvom odjekuju detalji Laportinog plana da se dokopa velikog potpisa kojim bi otpočela nova era kluba kome se dugovi nagomilavaju svakodnevno.

Naime, predsjednik Barcelone je voljan da uzme novu pozajmicu, ovog puta na sumu potrebnu da se kompletira Halandov transfer. To je negdje oko 170.000.000 eura, sa obeštećenjem, bonusima za potpis i provizijama Rajoli i Halandovom ocu.

Projekat "Espai Barsa"

Katalonski "Sport" piše da je nekoliko investicionih fondova, uglavnom američkih, pokazalo veliko interesovanje da sa Barcelonom uđe u dil, pod izgovorom da “pomogne finansijski oporavak kluba“, što u praksi može da bude mač sa dvije oštrice.

Podsjetimo, Barcelona je od banke "Goldman Saks" uzela 600.000.000 eura sa obavezom vraćanja za deset godina. Taj novac je još u vrijeme Bartomeuovog mandata bio planiran da se iskoristi za njegov megalomanski projekat "Espai Barsa" kojim je trebalo da se sredi kompletan stadion Kamp Nou i pretvori u jedan od najmodernijih fudbalskih objekata na svijetu, plus da se napravi cijeli  kompleks, sportski grad sa Barceloninim žigom. 

Laporta je poslije izbora u martu ubrzo promijenio namjenu, s obzirom da su Barcelonini dugovi odavno premašili milijardu eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.