UEFA

Danas u Nionu žrijeb Lige nacija 2022: "Zmajevi" mogu ići na Srbiju, Sloveniju, Crnu Goru...

U prvom šeširu grupe B nalaze se Ukrajina, Švedska, BiH i Island

S polufinalnog duela Lige nacija - grupa A: BiH - Sjeverna Irska 3:4 (1:1). NSBiH

Piše: G. Š.

16.12.2021

Izvlačenje parova grupne faze Lige nacija 2022 obavit će se danas (18 sati) u Nionu. Naš državni tim je prošle godine ispao iz grupe A, gdje je igrao samo jednu godinu, te će narednu takmičarsku godinu igrati u Ligi nacija - grupa B.


Jakosne grupe

U prvom šeširu grupe B nalaze se Ukrajina, Švedska, BiH i Island, u drugom Finska, Norveška, Škotska i Rusija, u trećem Izrael, Rumunija, Srbija i Irska, a u četvrtoj jakosnoj grupi nalaze se Slovenija, Crna Gora, Albanija i Armenija.

Među potencijalnim protivnicima našeg državnog tima za naredno ljeto nalaze se tri države iz bivše Jugoslavije. Reprezentacije Srbije i Slovenije su prošle godine zadržale drugi nivo takmičenja, dok se iz trećeg u viši rang preselila Crna Gora. Pobjednici četiri grupe Lige nacija - grupa B sele u viši rang - Ligu A.

Ligu nacija - grupa A iduće godine igrat će, također, 16 reprezentacija. U prvom šeširu su: Francuska, Belgija, Italija i Španija, drugom Portugal, Nizozemska, Danska i Njemačka, trećem Hrvatska, Engleska, Poljska i Švicarska, a četvrtom Vals, Austrija, Češka i Mađarska.

Pobjednici četiri grupe Lige nacija - grupa A igrat će „Final Four turnir“ u junu 2023. godine, a imat će i mjesto u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2024. godine ako se na to takmičenje ne plasiraju kroz kvalifikacije. Posljednje reprezentacije iz svake od četiri grupe Lige A ispadaju u Ligu B.

Liga C: Prvi šešir: Turska, Slovačka, Bugarska, Severna Irska, drugi šešir: Grčka, Belorusija, Luksemburg, Makedonija, treći šešir: Litvanija, Gruzija, Azerbejdžan, Kosovo, četvrti šešir: Kazahstan/Moldavija, Kipar/Estonija, Gibraltar, Farska Ostrva

Liga D: Prvi šešir: Kazahstan/Moldavija, Kipar/Estonija, Lihtenštajn, Malta, drugi šešir: Letonija, San Marino, Andora

Kazastan i Moldavija, odnosno Kipar i Estonija u martu igraju baražu, pa jedino još ne znaju u koju će Ligu. U Ligi D će svakako biti dvije grupe, jedna sa četiri, druga sa tri učesnika, a u svim ostalim po četiri sa četiri tima.

Sa treninga "Zmajeva" u Los Anđelesu. NSBiH

Start u junu

Grupna faza trećeg izdanja Lige nacija igrat će se između 2. juna i 27. septembra 2022. godine, kao uvod u Mundijal 2022 u Kataru. Prvi put Svjetsko prvenstvo bit će održano u zimskom periodu, a nakon njega će na programu biti plej-of Lige nacija.

Ovo takmičenje imat će ulogu i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine, budući da će ponovo kroz Ligu nacija četiri tima izboriti mjesto na kontinentalnoj fudbalskoj smotri. Prethodni put nas je na pretposljednjem stepeniku zaustavila Sjeverna Irska, koja je na Grbavici bolje izvodila penale (8. oktobar 2020. - 1:1 nakon penala 3:4). Spomenimo i to da je naša reprezentacija prethodnu Ligu nacija - grupa A završila na posljednjem mjestu u grupi s Italijom, Nizozemskom i Poljskom.

Termini utakmica

Termini utakmica Lige nacija 2022: 1. kolo: od 2. do 4. juna 2022. godine, 2. kolo: od 5. do 7. juna 2022., 3. kolo: od 9. do 11. juna 2022., 4. kolo: od 12. do 14. septembra 2022., 5. kolo: od 22. do 24. septembra 2022. i 6. kolo: od 25. do 27. septembra 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.