PROŠIRUJU TAKMIČENJE

UEFA želi selekcije iz Južne Amerike priključiti Ligi nacija

Liga nacija trenutno okuplja 55 evropskih reprezentacija

Fena

Liga nacija mogla bi uskoro preći granice Evrope

Foto: Xinhua


Ligi nacija već 2024. godine moglo bi se pridružiti 10 reprezentacija iz Južne Amerike, prenosi Fena.

- Uefa radi na nizu projekata s Conmebolom (Južnoamerički fudbalski savez), također i zajedničkoj ligi nacija, ali još ništa nije utvrđeno i odluke još nisu donesene, objavila je Uefa.

Liga nacija trenutno okuplja 55 evropskih reprezentacija.

Neke od ideja Uefe opširnije je otkrio poljski član Izvršnog odbora Zbignjev Boniek (Zbigniew Boniek), koji je govorio o mogućem prijemu deset južnoameričkih reprezentacija.

- Ovo je posljednja Liga nacija u sadašnjem formatu. Nakon 2024. godine bit će 22 ekipe u Ligi A, gdje sada igra 16 reprezentacija. Pridružit će im se šest iz Južne Amerike. Četiri reprezentacije će biti dodane u Ligu B, rekao je 65-godišnja bivša zvijezda poljskom portalu "Meczyki".

Dodao je da još nije utvrđen tačan format kako i kada će reprezentacije igrati međusobno.

Nije tajna da su Uefa i Conmebol sve više povezani. Saradnju su već produžili do 2028. godine, a dio partnerstva je i obračun evropskog prvaka Italije s prvakom Južne Amerike Argentinom 1. juna iduće godine u Londonu.

Oba Saveza također se oštro protive ideji predsjednika Međunarodne nogometne federacije - FIFA Đianija Infantina (Gianni Infantino) da se fudbalska prvenstva organiziraju svake dvije godine. 

NA VRH

Podijeli članak na