FIFA

Infantino spremio novi plan za svjetska prvenstva

Objasnio je da se za to zalaže jer bi prepolovljeno razdoblja između dva Mundijala stvorilo milijarde dolara dodatne zarade

Đani Infantino. Arhiva

G. Š.

21.12.2021

Iako se činilo da će zbog protivljenja većine, uključujući i UEFA i CONMEBOL, FIFA odustati od ideje da organizuje svjetska prvenstva u fudbalu svake dvije godine, njen predsjednik Đani Infantino (Gianni), ima drugačije planove. Objasnio je da se za to zalaže jer bi prepolovljeno razdoblja između dva Mundijala stvorilo milijarde dolara dodatne zarade, koja bi se pretočila u fond solidarnosti za fudbalsku podršku manje razvijenim zemljama, prema ideji francuskog trenera Arsenea Vengera (Arsene Wenger). Infantino je rekao da su suluda poređenja sa projektom Superlige Evrope.

- To je potpuna suprotnost Superligi. Ovdje svi dobivaju priliku. To je osnovno načelo ovog projekta, rekao je Infantino.

Prvi čovjek svjetske fudbalske organzicije je dodao da bi prema osnovnim proračunima u takvom formatu takmičenja njihova zarada trebalo da bude dodatnih 4.4 milijardi eura, prenosi SK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.