KOŠARKAŠKA BAJKA

FIBA: Ako tražite kandidata za tim 2021. godine, onda je predvodnik Bosna i Hercegovina

Otišli smo kao autsajderi i vratili se kao heroji nacije, rekao je Lojo

"Zmajice" su ostvarile zadivljujući uspon. KSBiH

Piše: G. Š.

23.12.2021

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) na zvaničnoj stranici objavili je sjajan članak o ženskoj košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, za koju ocjenjuje da je obilježila 2021. godinu.


Historijski rezultat

- Ako tražite kandidata za tim 2021. godine, onda je Bosna i Hercegovina predvodnik, pogotovo u kategoriji ‘košarkaške bajke’, piše u članku FIBA-e, koji prenosimo u cijelosti.

"Zmajice" (Dragon Ladies) su ostvarile zadivljujući uspon, ostvarujući niz historijskih rezultata i, što je možda najvažnije, postavljajući temelje za uzbudljivu budućnost.

Kada su došle na FIBA​ Eurobasket u ljeto 2021. godine, prvi put od debija 1997. godine, napravile su ozbiljan iskorak. “Zapalile” su u Strazburu i plasirale se dalje iz grupne faze, ostvarivši spektakularnu pobjedu prvog dana protiv Belgije, koja je bila kandidat za titulu, a zatim su odmah potom pobijedili drugu reprezentaciju iz svjetskih Top 10, Tursku.

Njihovi podvizi zaokupili su maštu nevjerovatne i strastvene baze navijača, koja je prigrlila ovu ekipu i pokazala veliku ljubav prema stručnom štabu i igračima. Ovaj izljev privrženosti i uvažavanja je možda pojačan dugim čekanjem od više od dvije decenije da se Bosna i Hercegovina ponovo nađe na najvišem nivou.

Moglo bi se reći da se tako dugo čekanje gotovo isplatilo.

Bosna i Hercegovina je svoj nastup na EP nastavila u Valenciji u kasnijoj fazi takmičenja, osigurala peto mjesto – svoje najviše do sada – i u tom procesu rezervisala ulaznicu za kvalifikacioni turnir za ​​Svjetsko prvenstvo 2022.

U 2022. godini, više historije se nazire na horizontu. Još više nakon što su u novembru novom velikom pobjedom protiv Belgije započele svoju kvalifikacionu kampanju za Eurobasket 2023. godine.

Svaki cinik koji podiže obrvu zbog onoga što Jonquel Jones kao naturalizovani ključni igrač ostvaruje vjerovatno bi trebao razmotriti kompletan narativ. Koliko god da je WNBA MVP briljantna i zapanjujuća, uspjeh cijele ekipe oko nje bio je priča koja ide u savršenoj paraleli.


Džonkel Džons. KSBiH

Buđenje ženske košarke

Da, iako je ponovno buđenje ženske košarke za ovu naciju možda u velikoj mjeri u rukama njihove glavne zvijezde, sigurno ne bi uspjelo da nije bilo i domaćih košarkašica koje znaju odgovoriti zadatku i daju doprinos uz Jones.

Igračice poput Nikoline Babić, naprimjer, čiji su impresivni nastupi na Eurobasketu doveli do skoro 14 poena i 4 asistencije po utakmici.

- 2021. je bila veoma posebna, počevši od samog početka kada smo se u februaru kvalifikovale za Eurobasket nakon 22 godine čekanja; od tog trenutka je krenula naša mala bajka, rekla je Babić uz osmjeh.

- U pripremama za Eurobasket ekipa je imala veliku energiju, što je dalo naznake da ćemo uspjeti ostvariti dobre rezultate – a tako je i trebalo biti. U Strazbur smo stigle kao totalni autsajderi i to nam je dalo motivaciju da dokažemo da je naše mjesto u samom vrhu evropske košarke. Nakon prve utakmice kada smo savladali jednog od glavnih favorita Belgiju, uvjerili smo se u vlastitu snagu i da smo na dobrom putu. Pored naše dobre igre, gledaoci su imali priliku da vide i naše čiste emocije, način na koji se borimo na terenu i koliko veliko srce ima ekipa. To je ono što nas je nosilo kroz svaku utakmicu. Moram spomenuti i našu najbolju igračicu, ‘Mother od Dragons’ Jonquel Jones, koja je bila pravi lider na terenu i pokazala nam da možemo da se takmičimo na ovom nivou. Ona je dio naše slagalice koji nam je nedostajao ranijih godina, ističe Nikolina Babić te nastavlja:

- Na kraju smo zauzeli respektabilno peto mjesto i možemo skinuti oznaku autsajdera, dati do znanja svijetu da dolazi naše vrijeme. Kada se osvrnem na 2021. godinu, mogu reći da sam veoma ponosna na tim i sve što smo uradile. Ova ekipa ima posebnu energiju na terenu, gledamo jedne na druge kao na porodicu i dajemo maksimalnu podršku i van terena. Iz 2021. izlazimo kao mnogo bolje igračice i sa više iskustva. Naš selektor Goran Lojo je odradio sjajan posao dajući nam priliku da pokažemo da možemo napraviti velike stvari, sada se radujemo novim izazovima.

Komplimenti za Goranu Loju su itekako zasluženi. Morao je naporno raditi sa svojim stručnim štabom kako bi osigurao sinergiju između dominantne figure poput Jonesa i svih ostalih članica tima, kako bi i one doprinijele uspjehe.

No, ako pogledate šta se dešavalo prije talasa euforije iz 2021. godine, shvatite da je sve zapravo počelo prije nekoliko godina. Ustvari, kada se selekcija borila za plasman Eurobasket 2019.

- Slažem se da se 2021. može okarakterizirati kao godina renesanse bosanskohercegovačke košarke, izjavio je Lojo.

Lojo: Slažem se da se 2021. može okarakterizirati kao godina renesanse bosanskohercegovačke košarke. Arhiva

Heroji nacije

- Otišli smo kao autsajderi i vratili se kao heroji nacije. Ostvarili smo najveći uspjeh ikada bosanskohercegovačkog ekipnog sporta na velikom takmičenju. Svakako, ovaj podvig je rezultat dugogodišnjeg timskog rada i zalaganja. Ovo zaista znači puno za našu ‘malu zemlju’ velikog srca. Vrata velikih klubova se sada otvaraju i našim igračicama, što je svakako važno za budućnost tima. Ono što je možda najvažnije od svega jeste da su naši rezultati podstakli veliki broj djevojčica da počnu trenirati košarku. To znači da sada možemo stvoriti veću bazu za razvoj domaćih klubova i omladinskih reprezentacija, kaže Lojo te dodaje:

- Na ličnom planu, ovo je bila najuspješnija godina i veliki napredak u karijeri. Zaista sam ponosan na postignuti rezultat i spreman sam za nove izazove – kako na nacionalnom, tako i na klupskom nivou. Sada sam spreman za 2022. godinu, kada ćemo prvi put u našoj historiji imati priliku da se borimo za plasaman na Svetskom prvenstvu. Učinićemo sve da stignemo do Australije i da ponovo usrećimo naciju, zaključio je Lojo.

Bosna i Hercegovina će se takmičiti na kvalifikacionom turniru za Svjetsko prvenstvo u Osaki, gdje će se suočiti s Bjelorusijom, Kanadom i Japanom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.