SAZNAJEMO

Bh. fudbal ponovo pred sankcijama: UEFA u januaru odlučuje o novoj suspenziji NSBiH

Na ovaj korak Unija evropskih fudbalskih asocijacija se odlučila, između ostalog, nakon što je dobila i izvještaje iz nekoliko ambasada u Sarajevu

U UEFA-i imaju informacije i da je ista ili slična situacija i u drugim bh. sportskim savezima.... Avaz

Piše: G. Šumar

25.12.2021

U Uniji evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) ponovo ozbiljno razmišljaju da suspenduju Nogometni savez Bosne i Hercegovine zbog nagomilanih problema, ali i miješanja politike u sport, saznaje „Dnevni avaz“ u Nionu.

Izvještaji iz Sarajeva

Na ovaj korak UEFA se odlučila, između ostalog, nakon što je dobila i izvještaje iz nekoliko ambasada u Sarajevu.

- Do početka februara sve će biti puno jasnije, jer su za januar već zakazana dva sastanka. Na prvom će biti detaljno razmatrani svi pristigli izvještaji, a na drugom će se odlučivati o mogućoj suspenzija NSBiH, javlja naš izvor iz sjedišta UEFA-a.

Nadležni u UEFA-i su prema informacijama iz Sarajeva zaključili da su predsjednik NSBiH Vico Zeljković, ali i još nekoliko članova bh. fudbalske vlade, duboko involvirani i u svakodnevnoj politici.

Zbog toga u kući evropskog fudbala ponovo ozbiljno razmišljaju da suspenduju NSBiH i ponovo instaliraju Komitet za normalizaciju, jer su opet na sceni isti ili slični problemi kao i 2011. godine.

Također, u UEFA-i imaju informacije i da je ista ili slična situacija i u drugim bh. sportskim savezima...

Jednom su bh. fudbal spasili Ivica Osim i izabrano društvo, zajedno sa ambasadorima našeg fudbala Dušanom Bajevićem i Farukom Hadžibegićem, a izgleda da će morati i drugi put.

Najniže grane

Inače, bh. fudbal već duže vrijeme tone sve dublje i dublje. Premijer liga BiH je tokom minule i ove godine, kako zbog tendencioznog suđenja, tako i brojnih drugih problema, vraćena na najniže, poslijaratne godine, a naš državni tim iz mjeseca u mjesec pada na FIFA rang listi.

„Zmajevi“ su na posljednjem renkingu za 2021. godinu 61. selekcija svijeta, što je čak šest pozicija lošiji plasman od prethodnog rejtinga. Sada je ispred naše reprezentacije i Burkina Faso, a nekada je bila 13. reprezentacija svijeta...

Povratak u 2011. godinu

Od 1. aprila 2011. do decembra 2012. godine, podsjetimo, NSBiH je vodio Komitet za normalizaciju na čelu sa Osimom, koji je pomogao u ukidanju suspenzije...

Pored Osima, u Komitetu za normalizaciju bili su i Darko Ljubojević, Elvedin Begić, Dragan Kulina, Ivan Beus i Sead Kajtaz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.