OTKRILA PRITI PATEL

Borba protiv rasizma: Zabrana posjete utakmicama zbog vrijeđanja i na društvenim mrežama

Prema statističkim podacima britanske vlade, zaključno s 1. avgustom ove godine bilo je izrečeno 1359 mjera zabrane dolaska na fudbalske utakmice na prostoru Engleske i Velsa

Igrači kleče na koljenima uoči početka utakmice u znak podrške borbi protiv rasizma. twitter

E. Ć.

26.12.2021

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je kako bi rasističke uvrede upućene fudbalerima putem društvenih mreža mogle biti kažnjive, te da bi oni koji ih upućuju mogli dobiti zabranu posjete utakmicama u trajanju do deset godina.

Sadašnji zakon koji je donesen kako bi spriječio nasilje i izgrede na stadionima, predviđa kaznu zabrane dolaska na stadion u trajanju od tri do deset godina, a uskoro će biti proširen dodavanjem vrijeđanja na društvenim mrežama.

Na promjene zakona su potaknuli rasistički napadi i uvrede koje su bile upućene reprezentativcima Engleske Markusu Rašfordu (Marcus Rashford), Džejdonu Sanču (Jadon Sancho i Bukajo Saki). Njih trojica su trpili gnusne uvrede nakon što su u finalu Evropskog prvenstva promašili jedanaesterce.

Prema statističkim podacima britanske vlade, zaključno s 1. avgustom ove godine bilo je izrečeno 1359 mjera zabrane dolaska na fudbalske utakmice na prostoru Engleske i Velsa, prenosi "Hina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.