DUBAI

Mbape i Levandovski ne žele svjetska prvenstva svake dvije godine

Kada bi se igralo svake dvije godine, to bi učinilo ovo takmičenje običnim, što se ne bi smjelo dogoditi, rekao je Mbape koji je u Dubaiju proglašen za najboljeg fudbalera ove godine

Mbape i Levandovski. Sport.interia

FENA

28.12.2021

Ako želite kvalitet, morate razmišljati o zdravlju igrača, poručili su Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) i Robert Levandovski (Lewandowski) odbivši ideju o održavanju Svjetskog prvenstva svake dvije godine.


Mbape i Levandovski su svoj stav o FIFA-inim planovima za uvođenje SP-a svake dvije godine izrekli u Dubaiju na proglašenju "Globe Soccer Awards", nagrade koja se dodjeljuje od 2010. godine, a koju dodjeljuje ECA, Udruženje evropskih profesionalnih klubova, u saradnji s EFEA, Evropsko udruženje fudbalskih agenata.

- Svjetsko prvenstvo je poseban događaj jer se održava svake četiri godine. To je nešto izvanredno. To je događaj u kojem možda možete sudjelovati samo jednom u životu. Kada bi se igralo svake dvije godine, to bi učinilo ovo takmičenje običnim, što se ne bi smjelo dogoditi, rekao je Mbape koji je u Dubaiju proglašen za najboljeg fudbalera ove godine.

- Već sada igramo 60 utakmica godišnje. Evropsko, Svjetsko prvenstvo, Liga nacija... - nastavio je Mbape.

- Volimo igrati, ali to je previše. Moramo se moći oporaviti, praviti pauze. Ako ljudi žele kvalitetu, emocije, dobre igre, morate poštivati ​​zdravlje igrača - istaknula je zvijezda francuske reprezentacije i PSG-a.

Napadač poljske reprezentacije i Bajerna je u Dubaiju dobio dvije nagrade, jednu za najboljeg strijelca godine koja nosi ime Dijega Armanda Maradone (Diego), a drugu za najboljeg fudbalera po izboru navijača. Levandovski je također odbio mogućnost održavanja svjetskog prvenstva svake dvije godine.

- Ako želite navijačima dati nešto drugačije, morate pauzirati. Ako želimo igrati svjetska prvenstva svake dvije godine, nivo će pasti. Nemoguće je da tijelo i um budu učinkoviti na istom nivou, kazao je sjajni poljski napadač.


Posebna nagrada za Ronaldinja

Za trenera godine proglašen je italijanski selektor Roberto Manćini (Mancini), najbolji defanzivac je Leonardo Bonuči (Bonucci), a golman Đanluiđi Donaruma (Gianluigi Donnarumma), dok se Kristijano Ronaldo (Cristiano) okitio nagradom za najboljeg strijelca u historiji fudbala.

Najbolja reprezentacija je Italija, najbolji klub Čelzi, a ženski klub Barcelona. Najbolja fudbalerka je Aleksi Puteljes (Alexia Putellas), najbolji sportski direktor je Čiki Begeristajn (Txiki Begiristain), a najbolji menadžer Federiko Pasorello (Federico Pasorello).

Posebnu nagradu za sportsku karijeru odnio je Ronaldinjo (Ronaldinho)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.