IN MEMORIAM

U Zagrebu preminuo istaknuti nogometni radnik

Tokom cijele nogometne karijere zadržao je predanost i ljubav prema radu s mlađim naraštajima

Ante Pavlović. HNS

Piše: G. Š.

2.1.2022

U Zagrebu je u 89. godini umro Ante Pavlović, jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih hrvatskih nogometnih radnika, čovjek koji je dao značajan obol odigravanju historijske utakmice hrvatske reprezentacije protiv SAD-a (17. oktobar 1990. godine), objavljeno je na službenoj stranici Hrvatskog nogometnog saveza.


Rođen u Metkoviću

Ante Pavlović rođen je u Metkoviću 5. jula 1933. godine. U Zagrebu je diplomirao na rudarsko-geološko-naftnom odjelu Tehničkog fakulteta. Njegova takmičarska nogometna karijera prekinuta je 1953. godine zbog povrede, ali bio je to tek početak njegova uspona kao nogometnog djelatnika koji je ostavio dubok trag na hrvatskom nogometu.

Tokom cijele nogometne karijere zadržao je predanost i ljubav prema radu s mlađim naraštajima. Od 1962. obavljao je je dužnost sekretara Saveza. Dao je veliki doprinos izgradnji sportske infrastrukture u Zagrebu, kao i razvoju malog i ženskog nogometa u Hrvatskoj. Utemeljio je brojna takmičenja, turnire i nagrade te razvijao odnose s Hrvatima u dijaspori.

Nakon dvadeset godina na mjestu sekretara Saveza, 1982. godine prešao je na poziciju upravnog direktora Dinama, s kojim je nakon 23 godine osvojio prvenstvo Jugoslavije. Krajem osamdesetih obavljao je dužnost glavnog tajnika Fudbalskog saveza Jugoslavije, gdje je ostao do 1991. godine. U to vrijeme dao je i značajan doprinos osamostaljenju Hrvatskog nogometnog saveza.


Ostavio dubok trag

U Hrvatski nogometni savez vratio se 1992. godine na funkciju savjetnika, a 1995. godine 10 mjeseci je bio vršitelj dužnosti glavnog tajnika Saveza, te član Izvršnog odbora 1995. i 1996. godine. Od 2013. godine je u zasluženoj mirovini.

Između ostalih nagrada dobitnik je HNS-ovog Trofeja podmlatka, nacionalnog odlikovanja Red Danice Hrvatske, državne nagrade za sport Franjo Bučar i prestižnog Uefinog odlikovanja Smaragdni red časti, a 2018. godine proglašen je prvim počasnim glavnim tajnikom HNS-a.

- Hrvatski nogometni savez izražava duboku sućut obitelji Ante Pavlovića uslijed ovog nenadoknadivog gubitka, saopćeno je iz HNS-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.