STRUČNJACI

Faruk Hadžibegić za "Avaz": Očekujem da Mirvić povuče dobre poteze

Domaći trener je najbolje rješenje i za Sarajevo i za naš državni tim, tvrdi nekadašnji selektor naše reprezentacije

Hadžibegić: Očekuje nas teško proljeće. Arhiva

Piše: G. Šumar

3.1.2022

Naš fudbalski stručnjak Faruk Hadžibegić (64) je Novu godinu dočekao u rodnom Sarajevu, gdje s velikom pažnjom očekuje prve poteze predsjednika Upravnog odbora kluba s Koševa Ismira Mirvića.


Dobre odluke

- To su prvi potezi koje povlači novi predsjednik, rekao je Hadžibegić u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Očekujem, odnosno nadam se da će donijeti dobre odluke. Rezultat tih odluka vidjet ćemo u dogledno vrijeme, da ne konstatujem u brzo. Bitno je naći najbolji model da tom sve funkcioniše na pravi ili optimalan način. Međutim, kako je teško stanje u našem sportu, tako i u društvu, ni nama kao trenutno četvrtoplasiranom neće biti lako izaći u Evropu. Očekuje nas teško proljeće.

U prethodnom razgovoru ste nam otkrili da niste kandidat za trenera Sarajeva... Ko je Vaš favorit u trenerskoj križaljci kluba s Koševa?

- Ja sam uvijek bio za domaću opciju zato što mislim da naši, domaći treneri imaju kvalitet. Nema se tu šta više dodati.

Kao i uvijek, očekivanja navijača su velika.

- Svjestan sam toga, a sada je sve do predsjednika Mirvića, odnosno do toga kakve će povuči poteze.

Faruk Hadžibegić. Arhiva

Totalni neuspjeh

Kako ste Vi vidjeli rezultate našeg državnog tima u 2021. godini?

- Brojke pokazuju da je to totalni neuspjeh. Ostvareni rezultati u prošloj godini su najgori u historiji, od kada Savez postoji. Žao mi je svih onih kritika koje smo uputili prethodnom selektoru Dušku Bajeviću, koji zaslužuje totalni respekt. I kao čovjek, i kao trener, i kao bivši igrač. Došao je da pomogne u možda najtežem trenutku, iako u prvi mah to nije ni htio... Zbog toga mi je žao svih onih kritika na njegov račun... U svakom slučaju, domaći trener je najbolje rješenje i za Sarajevo i za naš državni tim – zaključio je Hadžibegić, nekadašnji selektor naše reprezentacije.

Veliki optimista

Kakva je budućnost bh. fudbala, ali i FK Sarajevo?

- Veliki sam optimista, što se tiče našeg sporta, samim tim i fudbala. To se odnosi i na FK Sarajevo. Ipak, mi imao talenata, mi smo genetski stvoreni za fudbal. No, trebaju nam pravi ljudi na pravim mjestima. Moramo se boriti da svoj toj našoj djeci stvorimo optimalne uslove za rad. To više nije samo sportsko, nego i političko pitanje... Jednostavno, moramo zaustaviti stagnaciju. I manji narodi i nacije prave napredak, istakao je Hadžibegić, koji je bez trenerskog angažmana od 28. decembra 2020. godine kada je napustio klupu reprezentacije Crne Gore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.