PRIJELAZNI ROK

Real i Barcelona zaratili zbog jednog igrača: "Kraljevski klub" priprema 300 miliona eura za pojačanja

Najveći rivali u Španiji i njihovi čelnici se međusobno poštuju, pa čak nekada i sarađuju, ali to sve je sada po strani, piše "Marca"

Đoan Laporta i Florentino Perez. AFP

G. Š. / Marca

5.1.2022

Norveški napadač Erling Haland (Haaland) pokrenuo je veliku borbu između Barcelone i Real Madrida. 

- Najveći rivali u Španiji i njihovi čelnici se međusobno poštuju, pa čak nekada i sarađuju, ali to sve je sada po strani, piše "Marca".


Završena idile

- Idila Reala i Barcelone, tačnije idiličan odnos njihovih predsjednika Florentina Pereza i Đoan Laporte (Joana) koji karakterizira veliko međusobno poštovanje, pa i savezništvo, je gotov. Slijedi bitka "na život i smrt", a uzrok najžešćeg rata koji je razbuktao najveće i gotovo zaboravljeno neprijateljstvo između najvećih klubova je Erling Haland.

Haaland je prvo ime na spisku pojačanja oba kluba i ključni igrač koji bi trebao postati temelj za budućnost oko kojeg će klub koji ga dobije graditi ekipu. I Barca i Real su krenuli po Halanda, ali ima jedna razlika.

- Realov predsjednik je hladni kalkulant koji operacije poput ove vodi direktno, dok je Barcelonin hazarder koji ne krije svoje poteze. Upravo suprotno, on je oglašava na sva zvona, a to je napravio i s Halandom na predstavljanju Ferana Toresa (Ferrana Toreesa). U zadnje vrijeme se dva puta našao s Minom Raiolom koji je Halandov agent i oba puta je obavijestio novinare.

Real se sada ipak bavi dovođenjem Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe) pa Barca tu ima prednost kod Halanda.

- Realu je glavna operacija dovođenje Mbapea u ovom prijelaznom roku za manju odštetu ili na ljeto besplatno. Tek nakon njega će se usredotočiti na Halanda kojeg svakako žele kako bi napravili najbolji napadački tandem na svijetu.


Erling Haland. Arhiva

Laporta kao kockar

Pomenuti španski sportski list piše i o Barcinim problemima s rasprodajom ugleda i teškoćama s financijama s kojima "Kraljevi" ipak bolje raspolažu.

- Laporta zna da je Barca izgubila jako puno na statusu i prestižu i da ju je Real strahovito pretekao. Zato je Halandu prišao kao kockar koji nema što izgubiti jer ionako gubi sve. Laportini saradnici ističu i kako je njegova najgora noćna mora da Real napravi napad koji tvore Mbape, Haland i Vinicius što bi bio gotovo smrtni udarac za Barcelonu. Baš zato je rekao svojim operativcima da prodaju igrače kako bi doveli Halanda, pa čak i ako ih prodaju najvećim konkurentima. Real za razliku od najvećeg rivala ne mora prodavati igrače kako bi oslobodio mjesto u budžetu za plaće, a odlasci Iska (Isco), Bejla (Bale) i Marselo (Marcelo) na kraju sezone im donose još više manevarskog prostora. Tačnije, u tom će slučaju na plaće moći potrošiti 300 miliona eura, zaključuje "Marca".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.