FA KUP

Liverpul i Totenhem izbjegli bruku, pobjede Vest Hema i Vulvsa

Sružberi je imao i vodstvo protiv izmiješanog sastava Redsa

Firmino sjajnim golom osigurao prolaz Liverpula. AFP

I. Ćosić

9.1.2022

Liverpul i Totenhem uspjeli su izbjeći bruku u FA kupu Engleske i nakon preokreta pobijediti trećeligaše u trećoj rundi pomenutog takmičenja. 

Klop s oslabljenim timom

Dosta podmlađeni i oslabljeni Redsi, bez svojih prvih zvijezda, dočekali su na Enfild ekipu Šruzberija. 

Trećeligaš je na iznenađenje svih na stadionu poveo golom Daniel Juda (Udoh) u 27. minutu susreta, ali je sedam minuta kasnije uspio izjednačitii 17-godišnji Kaide Gordon, kome je to prvijenac u seniorskoj ekipi Liverpula.

Preokret na utakmici donio je Fabinjo (Fabinho) iz penala u 44. minutu, a pobjedu je potvrdio njegov zemljak koji se tek oporavio Firmino, sjajnim golom petom u 78. minutu susreta. Tačku na utakmicu stavio je Fabinjo golom u sudijskoj nadoknadi. 

Ostale utakmice

Sličan scenario je viđen i na utakmici Totenhema i Morekamba. Trećeligaš je poveo u 33. minutu susreta golom Entoni O'Konora (Anthony O'Connor) i vodio sve do 74. kada je iz slobodnog udarca izjednačio Hari Vink (Harry Winks).

Nekoliko minuta kasnije Antonio Konte (Conte) je bio primoran da ubaci prve zvijezde tima, Harija Kejna (Harry Kane) i Lukasa Muru (Lucas Moura) i upravo je ovaj drugi donio preokret.

Brazilac je 85. minutu ukrao loptu na sredini terena i u nezadrživom trku postigao gol za Spurse. Tri minuta kasnije konačan rezultat postavio je Kejn.

U jedinom subotnjem obračunu dva premijerligaša, Vest Hem je u Londonu bio bolji od Lidsa - 2:0 - golovima Argentinca Manuela Lancinija (Lanzini) u 34. i Džeroda Bovena (Jarrod Bowen) u samom finišu susreta.

Rezultati mečeva trećeg kola FA kupa igranih u subotu:

Luton Taun - Harogejt Taun 4:0

Stouk Siti - Lejton Orijent 2:0

Liverpul - Šruzberi Taun 4:1

Kardif Siti - Preston Nort End 1:1 (u toku produžeci)

Totenhem - Morekamb 3:1

Vulvs - Šefild Junajted 3:0

Vest Hem - Lids 2:0

Čarlton Atletik - Norič Siti 0:1

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.