REPREZENTACIJA

Elvis Sarić iz Suvona za “Avaz”: Spreman sam za nove izazove

Nadam se da će polako popuštati mjere, odnosno da će do početka Lige nacija sve biti OK, istakao je Sarić

Sarić: Prvenstvo u Južnoj Koreji počinje 19. februara i traje do 30. oktobra. FC Suwon

Piše: G. Šumar

12.1.2022

Naš fudbalski reprezentativac Elvis Sarić (31) karijeru će nastaviti u južnokorejskom Suvonu. Iskusni veznjak nakon samo jedne polusezone provedene u hrvatskoj Gorici -nakon što je prethodno sanirao težu povredu koljena, vraća se u Suvon “Bluewings”, gdje je već igrao od 10. jula 2018. do 13. jula 2019. godine kada je prešao u saudijski Ahli. 


Odlasci i dolasci

Sarić je jučer predstavljen kao veliko pojačanje.

– Dobrodošao nazad, Elvise - poručili su iz Suvona.

- Sve je završeno, prvo sam prošao obavezni karantin prilikom ulaska u Južnu Koreju, a potom i potpisao jednogodišnji ugovor, naravno, uz opciju produženje. Spreman sam za nove izazove - rekao je Sarić za „Dnevni avaz“.

- Prije dvije sedmice sam došao u Južnu Koreju, a 12 dana sam bio u karantinu. Dobro je, konačno je sve završeno. Za dan ili dva se priključujem ekipnim pripremama.

Iako je Suvon napustio prije dvije i po godine, u svlačionici je zatekao samo sedam-osam igrača sa kojim je igrao tokom svog prvog boravka u Južnoj Koreji.

- To su sve Korejanci... U međuvremenu, otjerali su dosta domaćih igrača, a stranci su svakako otišli. Naravno, tu su sada i novi igrači iz inozemstva... Nema niko iz naše regije, nego po jedan Nizozemac, Kanađanin, Danac, Rumun - prenosi Sarić.

Prvenstvo u Južnoj Koreji počinje 19. februara i traje do 30. oktobra.

- Za nekoliko dana idemo na pripreme, a kada se vratim, pridružit će mi se supruga, ističe naš reprezentativni veznjak, koji je – kako kaže, prezadovoljan urađenim poslom.

- Ne mogu reći ništa ružno ili loše, sve je kako treba biti. Uvjeren sam da će sve biti dobro. Samo da je zdravlja, nema tu šta drugo nedostajati - konstatuje Sarić.

Na pitanje hoćete li prilikom svakog ulaska u Južnu Koreju morati u 12-dnevni karantin, s obzirom da imate status reprezentativca...


Liga nacija

- Ne znam, sve zavisi od korona-pravila koje često mijenjaju, u zavisnosti od broja zaraženih. Niko ne može znati kakva će situacija biti za mjesec, dva ili tri. Možda se to pravilo skroz ukine. Nadam se da će polako popuštati mjere, odnosno da će do početka Lige nacija (juni - op. a.) sve biti OK - istakao je Sarić.

Trenutno u Južnoj Koreji svaki dan bude zaraženo oko 4.000 ili 5.000 osoba.

- Nije to ništa alarmantno za državu od više od 50 miliona stanovnika. Međutim, u decembru su imali 1.000 ili 1.500 zaraženih dnevno. No, čim ti brojevi skoče, odmah se uvode neke nove mjere da bi zaustavili širenje virusa. Naprimjer, na startu sezone će na tribinama moći biti popunjeno 30 ili 40 posto kapaciteta stadiona, a nadaju se da će kasnije taj procent povećavati – zaključio je Sarić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.