IN MEMORIAM

Preminuo legendarni njemački fudbaler

Dernera su zvali "Bekenbauerom DDR-a" po slavnom njemačkom nogometašu Francu Bekembaueru (Franz Beckenbauer) koji je igrao s druge strane Berlinkog zida

Hans-Jirgen Derner. AFP

G. Š.

19.1.2022

Jedan od najboljih fudbalera bivše Istočne Njemačke, Hans-Jirgen Derner (Jurgen "Dixie" Dorner) preminuo je u 70. godini, objavio je njegov bivši klub Dinamo Drezden. Dernera su zvali "Bekenbauerom DDR-a" po slavnom njemačkom nogometašu Francu Bekembaueru (Franz Beckenbauer) koji je igrao s druge strane Berlinkog zida.

- Nismo izgubili samo najvećeg igrača u historiji kluba, izgubili smo i osobu koja je osvojila sva naša srca, rekao je predsjednik Dinama Holger Šolce (Scholze).

Derner je cijelu karijeru proveo u klubu iz Drezdena, odigravši za Dinamo 558 utakmica između 1969. i 1986., a pritom je postigao i ​​101 gol, podsjećaju SN. Za reprezentaciju DDR-a je odigrao 96 utakmica, osvojivši olimpijsko zlato 1976. godine u Montrealu. Nakon ujedinjenja Njemačke, Derner je postao prvi bivši istočni Nijemac koji je postao trener nekog bundesligaša, vodeći Verder Bremen od 1996. do 1997. Trenirao je i Cvikau, El Ahli, Lokomotivu Lajpcig, te Radebeuler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.