KUP ŠKOTSKE

Rendžers sprema osvetu ljutom neprijatelju iz četvrte lige

Početkom prošle decenije, dok je Glazgov rendžers prolazio kroz svoj najteži period u klupskoj historiji, neki amaterski klubovi su dočekali svojih pet minuta i maltretirali "Policajce" kada god ih vide

Van Bronhorst je zamjerio Fudbalskom savezu Škotske zbog broja dozvoljenih izmjena. Agencije

Piše: G. Š.

21.1.2022

Stirling je maltretirao "Policajce" dok su oni bili na najnižim granama, a sada će im tim iz Glazgova uzvrati uslugu u 2. kolu Kupa Škotske (petak, 20.45).

Kombinovani tim

Početkom prošle decenije, dok je Glazgov rendžers prolazio kroz svoj najteži period u klupskoj historiji, neki amaterski klubovi su dočekali svojih pet minuta i maltretirali "Policajce" kada god ih vide. Jedan od njih je bio i Stirling, rival škotskog velikana u 2. kolu nacionalnog kupa, a njihov novi okršaj zakazan je za večeras od 20.45 sati.

Samo četiri takmičarska meča su do sada odigrali Stirling i Rendžers, sve u četvrtom rangu. Aktuelni prvak Škotske je uspio samo jednom da ga pobijedi, u prvoj sezoni 2012, godine sa 2:0. U narednoj, u kojoj je Rendžers počeo da se vraća ka Premijer ligi tako što je ubjedljivo osvojio prvo mjesto, dva puta je remizirao sa Stirlingom, 1:1 i 0:0.

Naravno, kvalitet Rendžersa tada i sada nije ni blizu isti. "Policajci" su sada najdominantniji klub u Škotskoj i trener Đovani van Bronhorst bi trebalo i sa rezervistama da bez većih problema eliminiše šesti tim na tabeli četvrte lige.

Zapravo, Nizozemac će sasvim sigurno da izvede kombinovan tim, o čemu govori podatak i da je iz omladinskog tima promovisan 18-godišnji Aleks Lauri, specijalno za ovaj meč. Lauri je ljetos prošao pripreme sa prvim timom i odigrao je jedan prijateljski meč, protiv Patrik Tistla. Međutim, do sada mladi plejmejker nije imao priliku da odigra neku zvaničnu utakmicu.

Aosolutni favorit

- Lauri je veliki talenat koji je prošao kroz našu akademiju. Uvijek sam sretan kada imam priliku da promovišem igrače iz akademije i mislim da je ova utakmica savršena šansa za tako nešto, kazao je Van Bronhorst, koji je zamjerio Fudbalskom savezu Škotske zbog broja dozvoljenih izmjena tokom utakmice. Naime, u Premijer ligi Škotske je uvedeno da svi timovi mogu da naprave po pet izmjena tokom meča, kao odgovor na slabu spremnost igrača usljed pandemije koronavirusa , dok je u Kupu ostalo pravilo da su dozvoljene samo tri zamjene.

Lider prvenstava Škotske je tokom januara do sada doveo samo jedno pojačanje, defanzivca reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država Džejmsa Sendsa. Ovaj 21-godišnji stoper je došao u Glazgov na šestomjesečnu pozajmicu iz osvajača MLS, Njujork Sitija, a već je stigao da debituje za "Policajce". Odigrao je čitav meč prošlog vikenda protiv Aberdina (1:1), na kojem je prekinuta Rendžersova serija od sedam uzastopnih prvenstvenih pobjeda.

Inače, do sada je odigran samo jedan meč 2. kola FA kupa, Hibernijan je u četvrtak eliminisao Kouv Rendžers tek poslije produžetaka. Danas se igra samo na Ibroksu, dok je preostalih 14 mečeva na programu u subotu.

Kladionica Mozzart Bet na pobjedu domaćina daje kvotu 1.03. Pogledaj sve kvote na Mozzart Bet siteu i odigraj online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.