JAUNDE

Tragedija na Afričkom kupu nacija: U stampedu poginulo najmanje šest osoba

Neki su u jako teškom stanju, morat ćemo ih evakuirati u specijalizirane bolnice - rekla je u izjavi za medije medicinska sestra Olinga Prudence

G. Š.

Katastrofa u Jaundeu

Foto: Agencije


Stravične vijesti dolaze iz Kameruna gdje je u stampedu uoči utakmice Afričkog kupa nacija poginulo najmanje šest osoba. Naime, kako prenosi BBC i AP, Naseri Paul Bija (Biya) inače guverner kamerunske regije, tvrdi kako bi broj žrtava mogao biti još i veći.

Povrijeđeno više od 40 osoba

Do velike katastrofe je došlo u trenutku kada je veliki broj navijača želio ući na stadion Olembe u glavnom gradu Kameruna Jaundeu kako bi iz prve ruke, odnosno s tribina mogao pratiti susret svoje reprezentacije. U stampedu je povrijeđeno više od 40 osoba među kojima ima i djece.

- Neki su u jako teškom stanju, morat ćemo ih evakuirati u specijalizirane bolnice - rekla je u izjavi za medije medicinska sestra Olinga Prudence. 

Iako stadion prima oko 60 hiljada navijača, na njega je pokušalo ući oko njih 50 hiljada i do ove tragedije svakako nije trebalo doći, ali problem je bio u tome što je u prodaju bilo pušteno samo 80 posto kapaciteta.

Teška pobjeda

Kada je sama utakmica u pitanju, domaćin afričkog Kupa nacija Kamerun plasirao se u četvrtfinale kontinentalnog prvenstva nakon što je u dvoboju osmine finala u teškom mukom sa 2-1 pobijedio Komore. Kamerun će u četvrtfinalu igrati protiv Gambije koja je pobijedila Gvineju sa 1-0. Pogodak odluke zabio je veznjak Bolonje Musa Barou (Barrow) u 71. minuti.

Više o temi Afrički kup nacija

NA VRH

Podijeli članak na