FIFA

Infantino spominjao imigracije: SP na dvije godine bi dao nadu svim nacijama

Prvi čovjek insistira na planu da se Mundijal ubuduće organizuje svake druge godine

Infantino: Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije. TWITTER

I. Ć. / Sportklub.rs

26.1.2022

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino (Gianni) izjavio je da bi reforma fudbalskog kalendara mogla da spriječi fatalne posljedice imigracije Afrikanaca. 

Prvi čovjek insistira na planu da se Svjetsko prvenstvo ubuduće organizuje svake druge godine. Infantino smatra da bi Mundijal na dvije godine mogao da da nadu brojnim nacijama. 

- Moramo da svima damo šansu, ali da to uradimo dostojanstveno. Ne davanjem milostinje, već time što ćemo omogućiti ostatku svijeta da učestvuje.

Mi moramo da damo nadu Africi i tako spriječimo rizične prelaske Mediterana u potrazi za možda boljim životom. Ta potraga za boljim često se završi fatalno, na ovaj način možemo da spriječimo tragična utapanja migranata - izjavio je Infantino.

Više od 20 hiljada ljudi je nestalo tokom pokušaja da se na razne načine pređe Mediteran, prema podacima koja je sakupila organizacija "Missing Migrants Project", a Infantino u svom lobiranju sada i ovu stavku koristi kao nešto što njegovoj ideji ide u prilog.

Evropska fudbalska unija, vodeći evropski klubovi i Južnoamerička fudbalska konfederacija CONMEBOL izričito se protive planu za organizovanje Svjetskog prvenstva na svake dvije godine, ali zato je Afrička konfederacija dala svoju podršku Infantinovom projektu.

Članicama FIFA objašnjeno je da bi promjena kalendara i prelazak na dvogodišnji format najvećeg fudbalskog takmičenja na svijetu generisalo oko 3,3 miljarde funti više u odnosu na sadašnji format.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.