BARCELONA

Laporta: Situacija je jako ozbiljna i ne isključujemo mogućnost da je neko izvlačio novac iz kluba

Otkrivene su vrlo sumnjive radnje, a sve ih istražujemo

Đoan Laporta. Arhiva

G. Š.

1.2.2022

Predsjednik Barcelone Đoan Laporta (Joan) sazvao je konferenciju za medije na kojoj je otkrio da je slavni katalonski klub pokraden. Laporta je po dolasku u klub pokrenuo istragu o djelovanju prošle uprave kluba, a otkriveno je da su neke od radnji i transakcija prošle uprave itekako sumnjive.


Advokati su dobili velik novac, a nisu ništa radili

- Otkrivene su vrlo sumnjive radnje, a sve ih istražujemo. Pronađene su bezrazložne i nesrazmjerne isplate. Mi smo naslijedili astronomski dug i ogromne gubitke, a sada to javno govorimo jer navijači imaju pravo znati što je radila uprava prije nas. Obratili smo se i tužiteljstvu, otrkio je Laporta pa riječ prepustio ekonomskim stručnjacima.

Klupski stručnjak za financije i dopredsjednik Barce Eduard Romeu kaže kako su zatekli praznu blagajnu i dugove.

- Kad smo preuzeli klub vidjeli smo da imamo jako puno dugova, a nemamo novaca. Nismo mogli ni plaće isplaćivati. Barca je u samo dvije godine izgubila 600 miliona eura, a tek 135 miliona možemo pripisati pandemiji. Pretvorili smo kratkoročne dugove u dugoročne. Sedam godina se nije radilo na infrastrukturi i ona je totalno zastarjela, kaže Romeu

Riječ je potom preuzeo stručnjak za ekonomsko pravo Jaime Campaner. 

- Morali smo ići na sud. Rezultati naše istrage upućuju na kriminalne radnje. Tužiteljstvu smo se obratili s dokazima. Riječ je o milionskim iznosima. Posredinicma su se bez ikakvog opravdanog razloga i pojašnjenja isplaćivali ogromni iznosi. Otkrili smo provizije od čak 33 posto, a normalno je da budu pet posto, rekao je Campaner pa dodao:

- Advokati su dobili velik novac, a nisu ništa radili. Govorimo o milionima eura i to čak do sedam miliona za transfer igrača. Umjetno stvoreni, neistiniti prihodi su se prikazivali kao stvarno stanje. Klub je platio 1.7 milijuna eura samo da ušutka ljude. Postoje indicije da je nelegalno isplaćeno 15 miliona eura klubu za pravo otkupa mladih igrača.


Nerealne milionske provizije

Za kraj se opet obratio predsjednik Laporta koji je rekao da ovakvo stanje nisu očekivali.

- Znali smo da nas čeka teška ekonomska situacija u klubu, ali ovo nadmašuje sva naša očekivanja. Govorimo o totalno nerealnim milionskim provizijama. Situacija je jako ozbiljna i ne isključujemo mogućnost da je neko izvlačio novac iz kluba. Klub je isplaćivao novac i novinarima bez jasnog povoda. Samo želimo zatvoriti ovu tamnu stranu Barcine historije... - zaključio je Laporta, prenosi SN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.