LIGA PRVAKA

Meho Kodro analizira za “Avaz”: Liverpul je lagani favorit u Milanu

Igrači imaju svoju dobru priču izvjesno vrijeme, a ta Džekina dobra priča traje baš dugo, analizira bh. fudbalski stručnjak

Meho Kodro. Agencije

Piše: G. Šumar

16.2.2022

Bh. fudbalski stručnjak Meho Kodro (55) u večerašnjem (21 sat), prvom duelu osmine Lige prvaka Inter – Liverpul malu prednost daje Englezima, iako bi, kako kaže, zbog našeg asa Edina Džeke volio da prođu Italijani.


Otvoren meč

- U sudaru ekipa različitih stilova nije mi baš jasna situacija - rekao je za „Dnevni avaz“ Kodro, šef stručnog štaba Lozane Oši, te dodao:

- Očekujem otvorenu utakmicu na „Meaci“, a ako bi nekome morao dati laganu prednost, onda bi to bio Liverpul. Najviše zbog te njihove ofanzive, odnosno načina igre, pristupa i svega ostalog. „Redsi“ imaju izražen ofanzivni kvalitet, iako ni Inter tu nije loš, naprotiv. To je tipična utakmica, u kojoj nema nekog jasnog favorita, ali bih zbog Džeke volio da prođe Inter.

Nekadašnji ubojiti napadač Veleža, Real Sosijedada, Barcelone, Alavesa, Tenerifa, ali i našeg državnog tima, ističe da je malo iznenađujuće kako se naš as snašao u novom klubu.

- Ipak, Edin ima 36 godina (puni u martu, op. a.), a tako dugo igra na visokom nivou. Nije to baš lako u današnjem svijetu fudbala. Igrači imaju neku svoju dobru priču izvjesno vrijeme, a ta njegova dobra priča traje baš dugo.

Igrati dugo na visokom nivou i u tim godinama promijeniti klub, a da se pri tome ne spustiš na niži nivo, nego nastaviš igrati čak i bolje u nekim momentima, to je fenomenalno. Sve to govori i o njegovom igračkom kvalitetu, profesionalizmu, a na kraju krajeva, i mentalitetu. Gledamo mi da, pored Edina, ima još izvanrednih igrača, ali je činjenica da je on svojim igrama za kratko vrijeme učinio da svi zaborave jednog Romela Lukakua.

Inter ima i Aleksisa Sančeza (Alexis Sanchez) te Leutara Martinesa (Martinez), tu su i Dušan Vlahović (Juventus) i još dobrih napadača, ali Kodro smatra da je naš Edin neprikosnoven u vrhu napad.

- Edin je, jednostavno, strašna priča - konstatira Kodro.

Za razliku od prvog večerašnjeg duela, u drugom (RB Salcburg – Bajern Minhen) bi trebala biti puno jasnija slika, ali ne i jednosmjerna utakmica.


Meho Kodro. Arhiva

Veliko čudo

- Desilo bi se veliko čudo da Bajern ne prođe, iako se u fudbalu nikad unaprijed ne zna rezultat. U principu, Bavarci su favoriti, naročito u dvije utakmice - jasan je naš fudbalski stručnjak.

Kada je u pitanju favorit za osvajanje Lige prvaka, konstatira da sve naginje prema Mančester sitiju.

- Međutim, oni su i prošle godine bili favoriti, pa nisu otišli na tron. Pretprošle godine je bilo isto tako... Siti dugo važi za favorita, a onda se ispostavi da ipak to nije to. Ima i dosta detalja koji odlučuju ili vode stvari u drugom pravcu. Prvak može biti i ukupni pobjednik duela PSG – Real, zašto da ne, imajući u vidu toliko kvaliteta, toliko dobrih igrača. Vrlo teško je već sada odrediti jednog favorita, jer je tu još Liverpul - zaključuje Kodro.

Izjednačeno prvenstvo

Lozana Oši nakon 21. kola zauzima sedmo mjesto Čelendž lige Švicarske. Drugoplasirani Vintertur ima plus sedam, a prvoplasirani Arau plus devet.

- Patimo se malo više nego što sam to očekivao. Velika je gužva u gornjem dijelu tabele, svako svakoga može dobiti. Liga je nezgodna. Baš je izjednačeno... Jedna ekipa je već otpala (Kriens, op. a.), oni će ispasti, a svi ostali su, nekako, još u igri. Sve je otvoreno, pa ćemo vidjeti. Ako izdržimo ovako narednih mjesec ili mjesec i po, pa da onda napravimo taj posljednji sprint da valja... U tom slučaju možemo se uvaliti u borbu za gore - kaže Kodro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.