SUSRET ASOVA U PARIZU

Faruk Hadžibegić za "Avaz": Mihael Laudrup se još sjeća kako sam udario njegovog brata Brajana

Očekujem tešku i neizvjesnu utakmicu u revanšu. Međutim, moralno je pobjeda Parižana, i način na koji su došli do nje - velika, rekao je naš fudbalski stručnjak

Mihael Laudrup i Hadžibegić. Avaz

Piše: G. Šumar

18.2.2022

Naš fudbalski stručnjak Faruk Hadžibegić (64) i legendarni Danac Mihael Laudrup (Michael) u utorak su (57) za francusku odnosno dansku televiziju komentirali prvu utakmicu osmine finala Lige prvaka PSG - Real Madrid (0:1).


Korner i kontranapad

Mihael je, podsjetimo, nekadašnji ofanzivac Real Madrida, ali i Kopenhagena, Brondbija, Juventusa, Lacija, Barcelone, Ajaksa te trener Brondbija, Hetafea, Spartaka iz Moskve, Majorke...

- S nama je bio i Emilio Butragenjo (Butragueno), legenda Reala, s kojim se dugo znam - rekao je Hadžibegić u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Prije utakmice Mihael se sjetio kako sam ja opalio njegovog brata Brajana (Brian) na centru, tokom utakmice Danska - Jugoslavija (0:2). Kaže mi, još ih boli taj moj udarac, a otad je prošlo više od 30 godina (Kopenhagen, 14. novembar 1990., strijelci Mehmed Baždarević i Robert Jarni, op. a.).

Naime, kod rezultata 0:0 Danci su poslije našeg kornera krenuli u kontranapad, golman Peter Šmajhel (Schmeichel) je preko nas - rukom - bacio loptu na centar i prava je sreća da sam bio brži od Brajana te sam ga stigao i pokosio. Da su tada dali gol, možda bi nas i pobijedili...


Najbolji dani

Mihael Laudrup i Hadžibegić. Avaz

Na pitanje kako je Butragenjo primio poraz Reala, Hadžibegić je odgovorio:

- Nije očekivao da će izgubiti, ali je uvjeren, kao i svi ostali iz Reala, da će proći dalje.

Nekadašnji as i bivši sportski direktor Reala, Crnogorac Predrag Mijatović kazao je da svaka ekipa može imati lošu noć ili nekoliko minuta kada ne ide dobro, ali da ni u jednom trenutku utakmice nije imao osjećaj da Real može napraviti nešto više osim upisati poraz.

- Pa dobro, nije to Real iz najboljih dana, nisu baš loše igrali. Ipak, Parižani dobro drže loptu, a Madrid je stara ekipa. Puno su stariji od PSG-a. A Peđa ih puno bolje poznaje, on drugačije živi s njima - kazao je Hadžibegić.


Neizvjestan revanš

Inače, naš fudbalski stručnjak ističe da je PSG zasluženo pobijedio Real.

- Očekujem tešku i neizvjesnu utakmicu u revanšu. Međutim, moralno je pobjeda Parižana, i način na koji su došli do nje - velika. PSG ima veliku prednost, jer Real ipak mora dati najmanje dva gola...

A Pariz ima dobru kontru. S druge strane, treba imati u vidu i to da je Real Madrid klub koji zna igrati velika takmičenja. Vidio sam da nisu zadovoljni rezultatom prve utakmice, očekivali su više. No, za mene je utakmica bila odlična. Igrači su ipak malo umorni, izlaze iz korone, neku su i povrijeđeni. U svakom slučaju, revanš 9. marta će biti totalno druga utakmica - zaključio je Hadžibegić.

Nepovjerenje prema treneru

Analizirajući domete PSG-a, Hadžibegić ističe da su Parižani u utorak odigrali dobro, za razliku od prvenstva, gdje su, kako kaže, vrlo loši.

- Problem je nepovjerenje prema treneru Maurisiju Poketinu (Mauricio Pochettino) od Leonarda (sportski direktor, op. a.), čiji odlazak traži publika. Ipak, u kratkom vremenu je promijenio vrlo veliki broj trenera, a ništa nije osvojio. Pariz nikad u historiji nije imao bolju ekipu nego sad što se tiče igračkog kadra. Ali te relacije i Leonardo, koji je oduzeo sve povjerenje prema treneru od igrača, Poketina su stavili u tešku poziciju. Ne znam kako će to riješiti, ali je činjenica da je njima prolazak Reala ključ sezone. Ako ne prođu u Madridu, mislim da će biti velikih promjena. Čak je moguće da ode i Mesi (Messi), naravno, i Leonardo, a možda i trener. No, poslije pobjede u utorak oni će sve uraditi da se to ne desi - istakao je Hadžibegić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.