EVROPA

Edin Mujčin iz Zagreba za “Avaz”: Iznenađen sam što Menalo ne igra u Dinamu

Evropska liga je Seviljino takmičenje. “Modrima” je ove godine prioritet biti prvak Hrvatske, jer liga nikada nije izjednačenija

Edin Mujčin. Arhiva

Piše: G. Šumar

24.2.2022

Zagrebački Dinamo naših Amera Gojaka i Luke Menala danas (18.45 sati) na Maksimiru protiv favorizirane Sevilje igra revanš-meč šesnaestine finala Evropske lige. Prvi meč u Španiji završen je 3:1.


Dobra utakmica

- To je Seviljino takmičenje. Ona ga posljednjih godina uglavnom osvaja (šest puta osvojila trofej – op. a.) - istakao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ legendarni veznjak „Modrih“ Edin Mujčin, koji je dubok trag ostavio i u našoj reprezentaciji te dodao:

- Dinamo je dobio najtežeg mogućeg protivnika... Žao mi je što „Modri“ nisu ostvarili bolji rezultat u Sevilji, jer su to sigurno zaslužili po prikazanoj igri – poraz od jedan razlike ili remi. No, i to bi sigurno bilo malo za revanš, jer je Sevilja apsolutni favorit. Čak i da je prvi meč završio remijem ostanak u Evropi bi bio skoro nemoguća misija.

Ako stisnu gas Andalužani su u ovom trenutku, ipak, puno ispred Dinama. Ne treba se zavaravati, daj Bože da Dinamo odigra još jednu dobru utakmicu u Evropi i da se ne osramotimo u Evropi. „Modrima“ je ove godine prioritet biti prvak Hrvatske, jer liga nikada nije izjednačenija. Sigurno će ove godine imati puno problema, što nije bio slučaj prethodnih godina. „Modrima“ je puno bitnija naredna ligaška utakmica protiv Osijeka...

Za razliku od Gojaka, koji je odigrao odličnu utakmicu u Sevilji, Menale nema nigdje u Dinamu.

- To me malo iznenađuje. Ne znam šta se dešava? Kad su me pitali da li bih ja pustio Mislava Oršića, kada je trebao ići u Englesku, odgovorio sam da Dinamo ima Menala, koji ima tu neku dubinu, koji šprinta, ima tu brzinu. Iznenađen sam što bar sad ne igra, priznaje trener zagrebačke Lokomotive.

Dinamo trenutno ima pet povrijeđenih igrača - Perića, Ivanušeca, Ademija, Lauritsena i Andrića.

- Zaista ne znam u čemu je problem. S druge strane, Gojak se dobro vratio i iskoristio šansu. Ali, najbitnije je, ponavljam, da Dinamo u narednom kolu ne izgubi u Osijeku.


Luka Menalo. Arhiva

Liga prvaka

Analizu evropskih utakmica zaključili smo prvim ovosedmičnim duelima u Ligi prvaka, Čelzi – Lil 2:0, Viljareal – Juventus 1:1.

- Očekivao sam više golova u duelu Viljareal – Juve, pošto znam kako igra „Žuta podmornica“. A Čelzi je – tako da kažem standardan. I ove godine je jedan od pretendenata za osvajanje Lige prvaka. Ipak, to je velika ekipa i apsolutni favorit za prolaz. Što se tiče ovog drugog duela, sve je otvoreno. To su trenutno dvije podjednake ekipe. Nema veze što je Juventus veće ime, Viljareal trenutno igra dobro – zaključio je Mujčin.

Dva derbija

Mujčin konstatira da mu je drago što se ove godine četiri ekipe bore za titulu u Hrvatskoj – Dinamo, Osijek, Hajduk i Rijeka.

- Volio bih da što duže ostane tako. Drago mi je što je Hajduk došao na taj nivo, ali bih volio da Dinamo ponovo bude prvak, jer nikada nije bilo izjednačenije prvenstvo. Titula je odmah slađa... Ako može, neka Hajduk bude prvak iduće godine. S druge strane, sada je finansijski moćan i Osijek, ali kao ekipa više igraju na rezultat. Ne igraju lijepo, ali pobjeđuju. Koliko je nama dinamovcima drago što smo dočekali proljeće u Evropi, toliko je to dodatni uteg u prvenstvu. A tu je i Rijeka koje je uvijek opasna... Puno jasnija slika bit će nakon predstojećeg vikenda, jer se igraju dva derbija – rekao je Mujčin, koji je zadovoljan s petim mjestom Lokomotive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.