POZNATA NOVA LOKACIJA

Posljedice invazije na Ukrajinu: UEFA oduzela Rusiji finale Lige prvaka

Finale Lige prvaka planirano je za subotu 28. maja, a po novoj odluci će se igrati na Stade Francu u Sent Deniju

Aleksandar Čeferin, predsjendik UEFA-e. Twitter

E. Ć.

25.2.2022

UEFA je zvanično donijela odluku da oduzme finale Lige prvaka ruskom Sankt Peterzburgu, nakon invazije vojnih snaga Rusije na Ukrajinu.

Krovna kuća evropskog fudbala je odlučila da domaćinstvo finalne utakmice najjačeg evropskog takmičenja dodijeli Parizu. Podsjetimo, finale Lige prvaka planirano je za subotu 28. maja, a po novoj odluci će se igrati na Stade Francu u Sent Deniju.

- UEFA želi da izrazi svoju zahvalnost i zahvalnost predsjedniku Francuske Republike Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) na njegovoj ličnoj podršci i posvećenosti da se najprestižnija utakmica evropskog klupskog fudbala preseli u Francusku u vrijeme krize bez premca. 

Zajedno s francuskom vladom, UEFA će u potpunosti podržati napore više dionika kako bi se osiguralo spasavanje fudbalera i njihovih porodica u Ukrajini koji se suočavaju s teškom ljudskom patnjom, uništenjem i raseljavanjem.

Na današnjem sastanku, Izvršni komitet UEFA-e je također odlučio da će ruski i ukrajinski klubovi i reprezentacije koje se takmiče u UEFA takmičenjima biti u obavezi da svoje domaće utakmice igraju na neutralnim terenima do daljnjeg.

Izvršni komitet UEFA je dalje odlučio da ostane u pripravnosti kako bi sazvao dalje vanredne sastanke, na redovnoj kontinuiranoj osnovi gdje je to potrebno, kako bi ponovo procijenio pravnu i činjeničnu situaciju kako se razvija i usvojio dalje odluke po potrebi - saopćeno je iz UEFA-e.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.