BUNDESLIGA

Salihamidžić: Odlučni smo u namjeri da zadržimo Levandovskog

Prvi put čuje to, rekao je Poljak

Hasan Salihamidžić. Arhiva

G. Š.

27.2.2022

Na terenu, makar na individualnom planu, djeluje da je sve u najboljem redu. Robert Levandovski (Lewandowski) ne dozvoljava da Bajernova kriza previše utječe na njegov učinak, ubjedljivo je najefikasniji fudbaler Bundeslige sa 28 pogodaka, drugi najefikasniji igrač Lige prvaka iza Sebastijana Alea (Sébastien Haller)… Međutim, u poslovnim prostorijama Alijanc arene situacija nije najsjajnija.


Istek ugovora

Poljskom napadaču ugovor sa Bajernom istječe za godinu i po, zbog čega 33-godišnji fudbaler želi jasan stav čelnika kluba po pitanju njegove budućnosti u Minhenu. Kako piše transfer ekspert Fabricio Romano, Poljak ne želi da napusti klub po isteku ugovora, kao slobodan igrač, već od uprave traži produžetak saradnje ili će u razmotriti odlazak na ljeto. 

Trenutnu situaciju je uoči utakmice sa Ajntrahtom prokomentarisao sportski direktor Bavaraca Hasan Salihamidžić istakavši da je Bajern "odlučan u namjeri da zadrži Levandovskog", da bi po završetku meča u Frankfurtu na kojem je po prvi u posljednje tri godine nosio kapitensku traku minhenske ekipe Poljak ostao zatečen nakon što je od njemačkih novinara čuo gore navedenu izjavu, priznavši kako "po prvi put čuje to".

"Bild" piše, a nadovezuju se i ostali njemački mediji, da su odnosi između Bajerna – posebno se to odnosi na Salihamidžića i Robertovog agenta Pinija Zahavija poprilično nategnuti od prošle godine i neuspjelih pregovora sa Davidom Alabom. 

Romano dodaje da pregovori između dvije strane oko produžetka saradnje sa Levandovskim nisu ni počeli, odnosno da će Bajern morati što prije da se odluči na taj korak kako ne bi Poljak krenuo u razmatranje drugih opcija.

- Miran sam. Vrlo je bitno za mene da mogu da ostanem fokusiran na utakmicu. Otvoren sam za sve, ali je za mene jedino bitno šta će se desiti na narednom meču. Sve što ima veze sa ugovorom je sporedna tema i ostaje u drugom planu, rekao je Levandovski za "Sky" poslije pobjede nad Ajntrahtom.

Signali iz PSG-a

Romano podsjeća da su čelnici Pari Sen Žermena još prošlog ljeta, dok su pregovarali sa Real Madridom oko transfera Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe), slali signale ka Alijanc areni, ali da im je uprava Bajerna jasno stavila do znanja da je Levandovski – nedodirljiv.

Bili kako bilo, renoviranje ugovora postalo je ozbiljan problem za klub koji je poznat po tome da dovodi igrače bez obeštećenja. Svaki put kada dođe vrijeme da se sjedne za pregovarački sto, Salihamidžića i Olivera Kana oblije hladan znoj koji podstiču loša iskustva sa Tonijem Krosom, Davidom Alabom i ono najsvežije – sa Niklasom Zileom. I nije u pitanju samo Levandovski, pregovori su u zastoju i sa Seržom Gnabrijem. Brzonogom krilu ugovor također ističe u julu 2023. godine i brojni evropski klubovi – Real, Čelzi i Totenhem između ostalih, pišu njemački mediji, prate situaciju u kojoj posljednjih mjeseci nema napretka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.