NAPUSTIO MOLDAVIJU

Izbacio Zvezdu i Dinamo Zagreb iz Lige prvaka, pobijedio Real u Madridu, pa otišao u rat

Gotovo da niko nije čuo za njega do dvomeča sa Crvenom zvezdom ljetos u Ligi prvaka

Juri Vernidub (u sredini). Društvene mreže

G. Š.

28.2.2022

Juri Vernidub je jedinstvena fudbalska ličnost. Gotovo da niko nije čuo za njega do dvomeča sa Crvenom zvezdom ljetos u Ligi prvaka. Njegov Šerif eliminisao je srbijanskog prvaka u trećem kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, međutim Juri Vernidub i najbolji moldavski klub tu se nisu zaustavili. 

Vratio se u domovinu

U plej-ofu stradat će pred njima i zagrebački Dinamo, po mnogima najbolji tim s prostora nekadašnje SFRJ, a da je ovo njihova sezona čuda bilo je jasno kada su otišli na Santijago Bernabeu i na jednom od najčuvenijih svjetskih stadiona priredili senzaciju za pamćenje, savladavši Real sa 2:1.

Danima je fudbalska Evropa jesenas brujala o 56-godišnjem stručnjaku iz Ukrajine i njegovom Šerifu. Uzet će Moldavci potom četiri boda Šahtjoru, namučit će Inter, da bi evropsku odiseju za ovu sezonu završili tek prije nekoliko dana u doigravanju Lige Evrope. Poslije penala ispali su od Brage.

Vernidub nedugo potom spakovao se i vratio u domovinu, pošto je već počelo da sluti na ratna dejstva. Nije mnogo prošlo, a njegovo ime ponovo je u svim svjetskim medijima. Uglavnom uz naslov: Prije pet mjeseci tukao Real u Madridu, danas obukao uniformu i pridružio se ukrajinskim teritorijalnim snagama!

- Imam ženu, dvoje djece, dvoje unučadi, braću i sestre, sve što želim je da ih rat ne dotakne, poručio je Vernidub iz Portugala u četvrtak, gdje je njegov Šerif igrao s Bragom.


Ponosan sam na ljude koji brane Ukrajinu

- Čim stignem u Moldaviju zamolit ću ljude iz kluba da me puste da odem kući kod svoje porodice. Moram da budem tamo ako im zatreba pomoć. Ponosan sam na ljude koji brane našu zemlju.

Četiri dana kasnije Vernidub ne samo da se vratio u domovinu nego je zadužio ratnu opremu i pridružio se još nekim ukrajinskim sportistima koji su se prijavili kao dobrovoljci, poput braće Kličko i Vasila Lomačenka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.