REPUBLIKA

Savićević: Ne branim Putina, ali sportisti nisu krivi

Igranje utakmica je uvijek poruka mira, rekao je Crnogorac

Dejan Savićević. Arhiva

G. Š.

1.3.2022

Legendarni Crnogorac Dejan Savićević, nekadašnji reprezentativac bivše Jugoslavije i as Milana, u razgovoru za italijansku "Republiku" osvrnuo se na sankcijama koje trpe ruski sportisti zbog sukoba te države sa Ukrajinom. Savićević se prisjetio 1992. godine, kada bivšoj SR Jugoslaviji nije bilo dozvoljeno učešće na Evropskom prvenstvu, koje je kasnije osvojila reprezentacija Danska koja je tada zamijenila na Euru... 

-  Sportisti nisu krivi. Jugoslavija je isto doživjela 1992. godine - rekao je Savićević i dodao da ne brani Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina, ali zbog toga što je upravo on bio u poziciji ruskih sportista zna kako se oni sada osjećaju. 

- Ne branim Putina, ali sam na svojoj koži doživio isključenje zbog političkog izbora. Igranje utakmica je uvijek poruka mira. Ruski fudbaleri nemaju veze sa Putinovom odlukom, kao što nismo ni mi sa ratom u Jugoslaviji prije 30 godina. Vidim obnavljanje iste situacije koju su postepeno od 1992. godine doživljavali mladi ljudi koje ste dobro poznavali u Italiji: Mihajlović, Jugović, Mirković, Kovačević, Mijatović, Savo Milošević. Pored mene. Kao fudbaler izgubio sam tri velika takmičenja, Evropsko 1992. i 1996. godine, kao i Svjetsko prvenstvo 1994., bez razloga osim zbog politike, koja nema veze sa sportom, zaključio je Savićević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.