SUPERLIGA

Anjeli: Čekamo presude Evropske unije

Inter se prvi povukao iz Superlige

Andrea Anjeli. Arhiva

G. Š.

4.3.2022

Gazda Juventusa Andrea Anjeli (Andrea Agnelli) ponovo gura priču koja se prije godinu srušila kao kula od karata, ali izgleda da ni ovoga puta neće uspjeti. Jučerašnja Anjelijeva izjava da je 12 klubova potpisalo ugovore sa Superligom na 120 strana i da je 11 od njih i dalje vezano tim ugovorima, sada otkrivaju i ko je jedini preostali klub koji je najmanje vjerovao u ideju Superlige.

Superliga nije promašaj

Inter je jedini u ugovor ubacio klauzulu da nije obavezan na ugovor sa Superligom ako se svi obećani sponzori ne priključe. Kako svi sponzori nisu pružili podršku, Inter je riješio da izađe iz priče sa Superligom, javljaju španski mediji

Tri kluba koja najviše guraju ideju Superlige su Juventus, Real Madrid i Barcelona. Preostalih osam - Mančester junajted, Mančester siti, Liverpul, Čelzi, Arsenal, Totenhem, Ateltiko Madrid i Milan, i dalje su vezani potpisanim ugovorima i ne mogu tako lako da izađu. Iako su se poslije prošlogodišnjeg sloma ideje o Superligi zvaničnim saopćenjima distancirali od te ideje i izvinili se navijačima. Oni čekaju rasplet i šta će ponuditi UEFA.

Andrea Anjeli je prethodne sedmice u svojoj kući organizovao sastanak sa čelnicima preostalih klubova potpisinika i ubjeđivao ih je da treba izgurati ideju o Superligi jer će svima biti bolje.

- Superliga za mene nije promašaj, rekao je Anjeli i dodao: 

- Ako pogledamo svijet fudbala, vidjet ćemo da planovi o ovakvoj ligi postoje već decenijama. Prošle godine se 12 klubova prvi put odvažilo da izdaju zajedničko saopćenja koje je predstavljalo poziv na buđenje jer trenutni sistem je pred urušavanjem. Ipak, takav sistem je preživio i sada čekamo presude Evropske unije koje će nam odgovoriti da li mi poslujemo u slobodnoj i transparentnoj industriji. Ili je regulator monopolista. Polažem velike nade u presudu Evropske unije. Živimo u industriji koja generiše 25 milijardi eura poreza i u kojoj radi preko 1.000.000 ljudi. Po meni je evropski fudbal danas u očajničkoj situaciji i potrebne su mu reforme,  zaključio je Anjeli.


Anjelijevi planovi

Bez obzira što vjeruje da 11 velikih klubova može da napravi svoje takmičenje, izlazak Intera kao jednog od najvećih klubova svijeta je ozbiljan udarac za Anjelijeve planove. 

Sa druge strane sada već imamo ozbiljne klubove. Uz Inter, tu su Bajern, Pari Sen Žermen, Borusija Dortmund, Ajaks, Napoli, Lacio, Roma, Benfika, Porto, Sevilja...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.