LIGA PRVAKA

Halilhodžić iz Pariza za "Avaz": Kad igraš na Bernabeu, tu nema prekršaja, a na drugom stadionu vjerovatno bi bio

Ne vidim Real na krovu Evrope, rekao je naš fudbalski stručnjak

Našem stručnjaku je žao zbog eliminacije Parižana. Agencije

Piše: G. Šumar

11.3.2022

Proslavljeni bh. fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić (69) u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” prokomentirao je eliminaciju svog bivšeg kluba - Pari Sen Žermena (PSG) iz Lige prvaka nakon velikog preokreta i poraza od Real Madrida na Santijago Bernabeuu (3:1, prva utakmica 1:0).

Sporni gol

Navijači Pariza su veoma razočarani, rekao je legendarni Vaha i dodao:

- Jedna prava, velika utakmica Lige prvaka stala je u jedan detalj. Možda je i odlučio taj gol Karima Benzeme za 1:1 (61. minuta, op. a.), koji je otvorio velike polemike - je li bio prekršaj nad golmanom Đanluiđijem Donarumom ili nije? Teško je tu nešto tvrditi.

Golman PSG-a se „poigravao“ u svom petercu, pogriješio, i Real i Benzema su to znali da kazne.

- To može i ne mora biti prekršaj nad golmanom. Kad igraš na Bernabeuu protiv Real Madrida, tu nema prekršaja. A na drugom stadionu vjerovatno bi bio prekršaj. To je neko, tako da kažem, subjektivno odlučivanje. Sudija je tako odlučio... Ali, i pored toga, Pariz je imao rezultat koji mu odgovara i teško je objasniti zbog čega je potpuno pao u ritmu. A do tada je dominirao, toliko su igrali dobro da je bilo čak smiješno gledati Real - do te 61. minute. Poslije tog izjednačenja na terenu je bila potpuno drugačija situacija. Još jednom smo vidjeli koliko je važno kad je jedna ekipa moralno i fizički spremna da u datom momentu svi zajedno odigraju top. Ta snaga jedne ekipe uvjetovala je potpuni slom druge, konstatira Halilhodžić.


Vahid Halilhodzić. Arhiva

"Potresi" u PSG-u

Sportski direktor PSG-a Leonardo jučer je kazao da Maurisio Poketino (Mauricio Pochettino) ostaje trener do kraja sezone... No, na pitanje očekuje li potrese na Parku prinčeva, naš fudbalski stručnjak odgovara:

- Žao mi je što se to desilo PSG-u, jer je to moj bivši klub u kojem sam bio i igrač i trener. Međutim, lako je sada sve kritizirati. Znam da im je svima teško pala ova eliminacija iz Lige prvaka i da je vrlo teška situacija, jer su imali velike ambicije, posebno nakon dovođenja Lionela Mesija (Messi). Željeli su otići do kraja, na krov Evrope, a ispali su u osmini finala. Vjerovatno će biti raznoraznih kritika i svega toga, ali ne bih ulazio u to. Imam ja i svoje probleme - pripremam isto vrlo važnu utakmicu (baraž za Mundijal 2022), tako da sam - iako sam gledao utakmicu iz Madrida preokupiran martovskim duelima s Kongom.

Kada su u pitanju favoriti za osvajanje Lige prvaka, Halilhodžić na tronu, kako kaže, ne vidi Real Madrid.

- Ostalo je još puno dobrih ekipa, od Mančester sitija, Čelzija, Bajerna, do Liverpula. Ipak, može se svašta dogoditi, i da Real dođe do finala, jer je to najveći klub na svijetu, imaju to ogromno iskustvo, volju, samopouzdanje, psihološki moment... No, ekipa koja ima toliko iskusnih igrača u jednom momentu je bila potpuno pala zbog tog pritiska koji postoji u tim velikim utakmicama. Ipak, nije lako biti na terenu pred 80 hiljada gledalaca, bez obzira na to što si toliko godina proveo u fudbalu. To su vrlo, vrlo snažni momenti i samo velika ekipa, s veoma snažnim mentalitetom - individualnim i kolektivnim - može izdržati taj pritisak.

Maroko je na dobrom putu

Nakon ispadanja Maroka u četvrtfinalu Afričkog kupa od Egipta (1:2) smirile su se tenzije.

- Svugdje, kad se izgubi, ima raznih kritika. Danas svako može komentirati putem svih tih društvenih mreža... Obično oni koji su nezadovoljni u svakodnevnom životu tako iskazuju svoje nezadovoljstvo. I meni je bilo veoma teško nakon tog poraza, jer smo uradili puno da bismo došli do te utakmice, ali ja znam da smo na dobrom putu. Sad nas čeka taj najvažniji moment, da se kvalificiramo na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Radim sve da što bolje pripremim ekipu kako bismo prošli i tu posljednju prepreku, rekao je Vahid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.